‘Ze huilt, maar ze lacht’

geplaatst in: Gratis tips | 0

Het is schrikbarend hoeveel mensen uitvallen met een burn-out. Ik las dat het in 2018 om 1,3 miljoen mensen ging. Ik schrik daarvan. En het lijkt alleen maar meer te worden.

Het is misschien wel een beetje de geest van deze tijd dat het aantal burn-out situaties zo schrikbarend toeneemt. Alhoewel ik er in 2001 ook al raad mee wist.. Maar er zijn nu zoveel prikkels, de verwachtingen zijn hoog, op social media leeft bijna iedereen een gelukkig leven, het ‘echte’ contact is ingeruild voor contact achter schermpjes en steeds meer mensen zijn of voelen zich alleen.

Je fijn voelen vraagt ook contact en sociale steun. Dicht bij jezelf blijven vraagt juist ook, op tijd afstand nemen, reflecteren op de dingen die je doet, stil staan bij wat (werk) relaties je opleveren, hoe je je voelt onder bepaalde omstandigheden of in bepaalde situaties. Allemaal om hier voor jezelf de balans over op te maken, conclusies uit te trekken en acties op te formuleren hoe je dit anders zou willen. Dit vraagt tijd. Je moet dit ‘stil staan’ organiseren, anders word je zo weer door de hectiek van de dag en je telefoon meegenomen. Het gebeurt je zomaar.

Reflecteren met als doel om jezelf weer te hervinden.

Hervinden

Het liedje van Maan vind ik zo mooi en toepasselijk in deze. Je voelt de kwetsbaarheid. Met de zin: ‘Ze huilt, maar ze lacht’ is alles gezegd. Hier zit de essentie van je pijn. ‘Nooit gaat het slecht, altijd oké, ze lult met ze mee en ze lacht. Ze huilt, maar ze lacht.’

Je leeft een leven van schijn, terwijl je verlangen uitgaat naar een leven van ‘zijn’.

De weg eruit zit in ‘Ze laat het los’. In essentie gaat het hier om los te laten, belangrijk te vinden wat anderen van je echte reactie vinden. Loslaten is onlosmakelijk verbonden met dichter bij je eigen essentie komen. Het Springmodel vormt dan ook het hart van mijn boek, dat het proces beschrijft om steeds meer vanuit eigen verbinding te werken en leven.

Achter loslaten wat niet langer goed voelt – dat kan gaan over stoppen met vechten tegen jezelf of stoppen met een relatie of baan – ligt je bevrijding. Net als achter huilen. In een eerdere blog heb ik eens geschreven dat je kracht juist áchter het huilen ligt. Dat is de functie van huilen: je innerlijke pijn neutraliseren.

Coaching

Het is niet voor niks dat ik je in mijn loopbaancoaching graag persoonlijk ontmoet. Face to face, zodat ik je goed kan zien, ongestoord kan horen en met alle aandacht contact met je kan zoeken. Alleen dan kan ik direct reageren op kleine waarnemingen om deze bij je te checken.

Het is ook niet voor niks dat ik je uitnodig om te reflecteren. Te reflecteren op onze gesprekken en de coaching en ook op ontmoetingen en situaties die je in het dagelijks leven meemaakt en die je persoonlijk vraagstuk raken. Om je aan te sporen op deze manier hier meer bewust bij stil te staan. Om je er meer bewust van te worden wat er gebeurde in je binnenkant, hoe je dit wel of niet hebt meegewogen in je reactie en acties die je deed. Kortom; je bezint je meer op je motieven van handelen. Waarom doe je wat je doet? Wat brengt je dit?

Ik vraag je ook dit uit te schrijven. Het liefst met pen en papier. Schrijven is een krachtig middel. Ik reik je hiertoe een format aan, waarlangs je dit kunt doen. Zelf heb ik schrijvend reflecteren altijd als verdiepend en helend ervaren. Puzzel bijvoorbeeld eens op het vinden van het goede woord of woorden bij een bepaald gevoel. Je voelt het direct als het woord dat je hebt opgeschreven klopt. Zo kun je ook jezelf tot inzichten laten komen. Het effect kan zijn dat het je raakt en dat je moet huilen. Lekker doen. Ook zo belangrijk, uiting geven aan je emoties. Niet wegstoppen of wegslikken, maar eruit laten komen. Praat erover met iemand die je vertrouwt.

In de coaching mag je je reflecties naar mij mailen. Ik kijk er dan naar en geef mijn input aan je terug. Het is super belangrijk je opgedane inzichten te laten landen en te verinnerlijken. Op deze manier neem je ze mee naar je toekomst.

Verkenning doen?

‘Ze huilt, maar ze lacht.’

Ben je klaar met de schijn? Nu eens een tandje dieper verkennen wat je zélf wilt, waar het jou om te doen is? Toe aan trouw blijven aan jezelf in de toekomstige keuzes die je wilt maken in of op je werk? Plan een gratis Skype inspiratiesessie en dan doen we een eerste verkenning.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin