Wilskracht versus geestkracht. Hoe zet jij dit in?

geplaatst in: Gratis tips | 0

Het is altijd goed om jezelf de vraag te blijven stellen waarom je de dingen doet die je doet. Het gebeurt je namelijk zomaar dat je ergens met veel enthousiasme aan begint en dat dit na verloop van tijd meer een gewoonte, patroon of soms zelfs sleur wordt. Waar je ooit met geestkracht aan begon, verwordt tot iets wat je met wilskracht volhoudt. Dit is vaak een soort glijdende schaal, waarvan je het verloop niet altijd in de gaten hebt.

En daarom is BEWUST stil staan op z’n tijd en reflecteren zo belangrijk! Om tijdig bij te sturen.

Wilskracht versus geestkracht

Er is niks mis met wilskracht. Sterker nog, we hebben dit nodig om vooruit te komen. Waar een wil is, is een weg. MAAR…..

Je inzet in werk (of in wat dan ook in het leven) moet naar mijn idee niet alléén gedreven worden door wilskracht. Wilskracht alléén is niet genoeg. Als je alleen drijft op wilskracht, dan ondermijn je op termijn met een beetje pech jezelf. Het is superbelangrijk dat je wilskracht wordt GEDRAGEN door je eigen geestkracht. Want als dit niet het geval is, dan kan het zomaar zijn dat je de dingen doet omdat anderen dat zo graag willen en jij híer zo graag aan tegemoet wilt komen. Als je wat meer bewust bij je gevoel zou stil staan, dan ontdek je dat je zelf niet echt bijster enthousiast (meer) wordt van de dingen die je doet. Hooguit vaar je dan nog op de aai over je bol die je af en toe krijgt van een ander, die het super waardeert dat jij met gepaste tegenzin zit te doen wat hij of zij graag wil.

Voel je ‘m, het verschil?

Laat ik het weer met wat voorbeelden illustreren.

Eigen voorbeelden

Het is mij in het verleden verscheidene keren gebeurd dat mijn geestkracht steeds meer op de achtergrond raakte en ik nog zuiver door bleef gaan op wilskracht. Dat geldt voor mijn studie, mijn HR-vak en mijn inzet in werk bij werkgevers of opdrachtgevers. Als ik terug kijk op mijn leven, dan had ik echt last van een hardnekkig patroon om altijd te lang vast te houden aan zaken die al langere tijd niet meer goed voelden. Gelukkig heb ik dat alleen op het gebied van werk, in persoonlijke relaties maak ik betere (lees: trouw aan mezelf blijvende) keuzes ?

Consequentie van dit wilskrachtig doorzetten was een forse overspannenheid en een paar keer een emotionele terugslag als ik dan eindelijk besloot mijn binnenkant serieus te nemen en te stoppen met wat ik aan het doen was in mijn werkzame leven.

Nu ben ik sinds een paar jaar aan het ondernemen geslagen. Ik zet in de wereld wat er voor mij toe doet én ben daarmee van waarde voor mensen om me heen. Wat ik doe wordt gedragen door mijn geestkracht. Ik voel dat ik mezelf in mijn eigen potentieel volledig aanboor in de dingen die ik doe. Ik vind het belangrijk wat ik doe, ik weet waarom ik het doe en ik zie wat het oplevert. Tegelijkertijd is wilskracht hiermee niet overbodig geworden. Was het maar zo ? Want ook nu heb ik momenten dat ik mezelf moet opporren, vind ik dingen niet altijd even leuk of makkelijk om te doen.

Dan zet ik mezelf weer in beweging met m’n eigen motto: Kom op Janssen, er is niemand die zegt dat het makkelijk is!

Het verschil zit ‘m erin dat ik in basis met de goede dingen bezig ben in mijn werkleven. Mijn wilskracht kent nu mijn geestkracht als fundament. En ik ben er inmiddels in getraind dit heel goed te bewaken.

Hoe zit het bij jou?

Wat doe jij op dit moment wat niet langer goed voelt? Waar hou jij aan vast, terwijl het meer energie van je vraagt dan dat het je oplevert? Wat voelt alléén als een zware opgave?

Dit zijn de dingen waarin je hebt bij te sturen. Of wat je hebt los te laten wellicht.

En hier komen de spannende en confronterende momenten in je leven. Ik weet er alles van. Ik weet ook wat het je oplevert als je hier dóórheen durft te gaan. Wat weerhoudt je? Wat heb je nodig om hierin een stapje vooruit te komen?

Een beetje hulp is fijn. Je hoeft het niet alleen te doen. Boek een gratis Skype inspiratiesessie en doen we samen een eerste verkenning.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin