Werk: van buikpijn naar zingeving

geplaatst in: Gratis tips | 0

De Corona tijd doet ons allemaal meer bewust maken. Bewust van de kwetsbaarheid der dingen, bewust hoe belangrijk persoonlijk contact is, en bewust wat belangrijk voor ons is. Misschien dat je je ook meer bewust afvraagt wat voor rol ‘werk’ in je leven speelt.

Toekomst van werk

Stel je eens voor dat ‘werk’ iets is, wat in de nabije toekomst altijd bij ons zal zijn. Ik kan me zomaar voorstellen, dat er een tijd komt dat we niet meer denken in termen van ‘pensioen’. Niet alleen omdat ons ‘pensioen’ verdampt, maar ook omdat we niet langer de illusie nastreven dat na ons pensioen, ‘het mooie leven’ begint. Volgens mij koersen we steeds meer op een leven, waarin we blijvend zinvol bezig willen zijn. Vervang het woord ‘werk’ door ‘doende’. De boeiende vraag is dan: waar ben je mee doende om je leven blijvend als zinvol en zingevend te ervaren?

Buikpijn

Stel jezelf eens de vraag: hoe voelt het voor mij als ik mijn huidige werk tot mijn dood blijf doen?

Wat gebeurt er met je? Welk gevoel roept dit op? Waar voel je het in je lijf? Wat vertelt dit gevoel je?

Ik ben benieuwd.

Zelf denk ik niet langer in pensioentermijnen. Ik kan me niet voorstellen dat ik stop met wat ik nu aan het doen ben. Voor mijn gevoel blijf ik dit coachen, schrijven en actief bezig/doende zijn met loopbaan en arbeidsmarkt, tot mijn dood doen, naast natuurlijk heel veel andere dingen zoals samen met mijn man reizen, en straks hopelijk met kleinkinderen bezig zijn en zo 😊

Maar eerlijk is eerlijk, de vraag had bij mij een naar gevoel in mijn buik gegeven als ik nog met het HR-vak doende was geweest. Er waren zeker aspecten aan dat werk, die ik leuk vond. Ik bracht ook de nodige kennis, ervaring en vaardigheden mee om het goed te kunnen. Dat was allemaal het probleem niet. En toch voelde ik dat ik minder wezenlijk kon bezig zijn in het HR-werk, dan ik zou willen. Daarnaast waren er meerdere elementen aan dat werk, of eigenlijk aan die positie, die maakten dat ik mij belemmerd voelde. Dat zat ergens in de hoek, dat je in een stafpositie altijd volgend bent op de lijnorganisatie, dat ‘de lijn’ niet altijd zat te wachten op mijn diensten of minder (HR) ambitie meebracht dan ikzelf.

Focus op jezelf

Kantelen in werk begint met jezelf serieus nemen. Het begint met je focus verleggen naar jezelf en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoel. Van hieruit ga je onderzoeken waar het ‘m in zit dat je – in mijn geval – pijn in je buik krijgt van je werk. Dit zelfonderzoek is een proces.

Ik ben er lang mee doende (geweest). Een proces, waarin je van allerlei gevoelens en emoties tegen komt. Van angst, boosheid tot verdriet. Zelfonderzoek leidt tot inzichten. Inzichten leiden tot allerlei keuzes, acties en consequenties, waaronder bijvoorbeeld loslaten wat niet langer bij je past.

Afhankelijk hoe spannend je actie(s) vindt en afhankelijk van de impact van consequenties, kun je gaan twijfelen of je keuzes wel wilt maken. Je wordt er dan toe uitgedaagd om door je angst heen, toch onderweg te gaan als je voelt dat je daarmee trouw blijft aan jezelf. Het proces is emotioneel, taai en lastig, ik weet het. Het hoort erbij.. Er ‘doorheen’, steeds weer, is de enige weg naar een bevrijdende toekomst, is mijn ervaring.

Van leuk naar belangrijk

Er komt een tijd dat je bent uitgehuild, ervaar ik. Dat je alle (kinder)verdriet, dat zich had vastgezet in je lijf, hebt bevrijd. Er komt een tijd dat ‘irreële angst’ neutraliseert, voel ik. Er komt een tijd dat je niet langer hoeft los te laten, eenvoudigweg omdat je niet meer de neiging hebt om vast te houden aan werk (of mensen), die niet langer goed voelen.

Dit hele proces draagt bij aan steeds dichter bij je eigen kern, essentie komen, van waaruit je steeds meer ontdekt en voelt wat voor jou belangrijk is. Zo schuif je langzaam op van zuiver dingen doen in je (werk)leven die je kunt en leuk vindt, naar dingen doen die voor jou belangrijk zijn. Het ‘leuke’ en het ‘kunnen’ ga je ondersteunend inzetten voor wat je ‘belangrijk’ vindt.

Voel je het verschil?

En dan valt pensioen weg. Dan heb je een invulling in je werkleven gevonden, waarmee je blijvend zingevend bezig kunt zijn, tot aan je dood als je wilt. Zonder buikpijn.

Verkennen?

In dit proces, waarover je kunt lezen in mijn boek Spring!, help ik je graag om persoonlijke inzichten op te doen én hou ik je graag vast, juist omdat ik weet hoe spannend het is.

Mijn workshop Kantelen in werk bied ik tegenwoordig ook online aan. Ik heb een groepsversie en een 1-op-1-variant, allebei 1,5 uur. In de links kun je informatie vinden over inhoud en aanmelding.

Je kunt ook een gratis online inspiratiesessie via Skype of Zoom van 20 minuten aanvragen. Deze kun je hier aanvragen. Zodra ik je antwoorden op mijn vragen ontvang, bel ik je om onze sessie in te plannen.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin