Wat is jouw motto?

geplaatst in: Gratis tips | 2

De zin ‘dat vind ik wel lastig’ of ‘dat vind ik echt moeilijk’, hoor ik als loopbaancoach vaak voorbij komen. Het gaat dan altijd om een ‘hobbel’ die iemand heeft te nemen. Dat kan van alles zijn. Contact opnemen met iemand in je netwerk om iets voor jezelf te vragen, jezelf presenteren op een bijeenkomst, een motivatie schrijven, een aanbeveling vragen, … noem maar op. Op een gegeven moment viel het me op, dat ik steeds een zelfde reactie geef op een zin als deze. Ik zeg dan standaard: er is ook niemand die zegt dat het makkelijk is.

Motto

Dat is mijn motto: er is ook niemand die zegt dat het makkelijk is. Tijdens mijn ervaringslezing vraag ik naar je motto. Wat is jouw motto? Wat hoor je jezelf vaak zeggen tegen anderen, je kinderen bijvoorbeeld, om aan te moedigen? Dit zou dan zomaar je motto kunnen zijn. En je motto van vandaag hoeft niet je motto van morgen te zijn. Morgen heb je misschien weer een andere.

Mijn moeder liep over van de motto’s en spreuken. Regelmatig hoor ik ze in mijn hoofd voorbij komen. Maar inmiddels heb ik dus ook mijn eigen motto: er is niemand die zegt dat het makkelijk is.

Wat is de werking van je motto?

Het is leuk je motto te kennen. Welke betekenis heeft je motto voor je? Spreek de betekenis eens hardop uit. Of schrijf het even op.

Weet je wat de werking is van je motto? Je motto is het beste advies dat je jezelf geeft. Je eigen advies aan jezelf om te dealen met het vraagstuk, dat je momenteel best lastig vindt. Een uitdaging, waarin je wat hebt te doen.

Ik besloot anderhalf jaar geleden dat ik het HR-vak definitief losliet en ging ondernemen als loopbaancoach. Dit kende als consequentie dat mijn omzet als interimmer wegviel. Het betekende dat ik een aanbod moest ontwikkelen en geld moest gaan vragen voor mijn loopbaancoaching en ervaringslezing. Als ik dit niet doe, heb ik als ondernemer geen bestaansrecht. Ik had hierin nog van allerlei hobbels te nemen. Denk je dat ik dat makkelijk vond en vind? Ik vind het helemaal niet makkelijk, nog steeds niet. En toch blijf ik dit pad lopen, wetende dat dit is wat ik heb te doen. Mijn motto helpt me vooruit. Ja Janssen, ondernemen is lastig, maar er is ook niemand die zegt dat het makkelijk is.

Biografisch werk

De vraag ‘wat is je motto?’ is één van de vijf biografische vragen die ik je stel tijdens mijn loopbaancoaching. In mijn loopbaancoaching werk ik namelijk met het persoonlijk verhaal. Ik geloof heilig dat je je eigen antwoord al kent. Het moet alleen nog gevonden worden en het ligt besloten in je persoonlijk verhaal. Ik help je bij het vinden van je antwoord op je vraag die nu vooraan ligt. Door je je eigen verhaal te laten vertellen aan de hand van vijf biografische vragen. Mensen zijn altijd aangenaam verrast door de diepgang, samenhang en wat voor inzichten dit voor jezelf oplevert. Het bekrachtigt je ook. En op basis van de inzichten, zie je voor jezelf richting en acties. Je motto helpt je dan vooruit in het praktisch vormgeven van dat wat je hebt te doen.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar mijn loopbaancoaching, waarin ik niet werk met testen, maar met je persoonlijk verhaal? Kijk voor informatie hier.

Struggel je op dit moment op een vraagstuk in je werk, waarin je lastig of niet vooruit komt? Plan een gratis inspiratiesessie via Skype. Geef ik je graag twee tips hoe je verder komt.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 Responses

 1. Avatar
  Annemiek Faber

  Wat een goed een inspirerend en goed verhaal, Reina!
  Ik ben je nog niet vergeten, hoor;!

 2. Reina Janssen
  Reina Janssen

  Dankjewel Annemiek, leuk je reactie te lezen. En ondertussen volg ik je via je mooie foto’s 🙂 Groet!