Wat ga jij doen zonder baan?

geplaatst in: Gratis tips | 0

Ik lees een boek met de prikkelende titel: Geen paniek! maar ook jouw baan gaat eraan

De essentie van de boodschap is dat er veel banen door robotisering gaan verdwijnen, maar dat er tegelijkertijd ook veel ander werk zal ontstaan. Het wordt steeds meer zaak dat je je blijft ontwikkelen. Je kunnen aanpassen aan de veranderende situatie op de arbeidsmarkt wordt steeds meer belangrijk.

Een citaat uit het artikel in Intermediair:
‘De arbeidsmarkt verandert, onder andere door automatisering, maar historisch gezien komt er alleen maar steeds meer werk bij. Dus lezers moeten niet in paniek raken, maar wel in beweging komen. Als je dat te lang niet doet, gaat het mis. Neem de Belastingdienst, daar is de mobiliteit verwaarloosbaar. Ik geef vaak als voorbeeld iemand die twintig jaar geleden één keer bij de Belastingdienst heeft gesolliciteerd. Nu wordt hij ontslagen en heeft geen idee hoe de arbeidsmarkt in elkaar steekt. Hij is stervensbenauwd over zijn pensioen, zijn rechten, hoe dat moet met tijdelijke contracten als hij ander werk vindt. Blijf je ontwikkelen, blijf leren, volg wat er op de arbeidsmarkt gebeurt.’

Nu was je blijven ontwikkelen en kunnen aanpassen eigenlijk altijd al van belang. Mijn persoonlijke boodschap hierbij is, dat dat aanpassen wel de goede kant op moet blijven gaan, namelijk de kant waar jij blij van wordt. Want als je je steeds maar klakkeloos aanpast naar wat de omgeving van je vraagt, dan kan dit zomaar een kant op gaan waar je niet gelukkig van wordt.

Qua werk kan er veel. Je hoeft niet in banen en functies te denken. Het mag wel, maar het hoeft niet. Er valt van alles te doen en te organiseren, waar je ook geld mee kunt genereren. Wat een heerlijke vrije gedachte is dit. Ik word hier zelf altijd wel een beetje blij van. Wat ga jij doen zonder baan?

Andere mindset

Persoonlijk ervaar ik het als een andere mindset. Het is loskomen van bestaande patronen, zoals we die sinds jaar en dag met elkaar hebben georganiseerd. Al decennia lang denken we in termen van banen en functies als het gaat om werk. Banen en functies die door anderen zijn georganiseerd. Terwijl een mix van zelf iets ondernemen en een stukje ‘baan’ ook erg leuk kan zijn.

Hoe je het ook doet en wat je ook doet, het meest belangrijke is nog wel, dat je trouw blijft aan jezelf in de dingen die je onderneemt. Ook als het gaat om werkactiviteiten. Dit trouw blijven, vraagt dat je jezelf goed leert kennen, jezelf belangrijk vindt, en jezelf ook serieus neemt. Dit serieus nemen vraagt soms spannende keuzes. En echt, het is een proces. Een persoonlijk groeiproces. Hier met aandacht mee doende zijn en blijven, wordt steeds belangrijker. Je kunt het je eenvoudigweg niet langer permitteren om je persoonlijke ontwikkeling te verwaarlozen. Het goede nieuws is: je gaat je ook steeds meer gelukkig voelen naarmate je jezelf meer persoonlijk ontwikkelt. Ik kan het weten.

Tot slot nog een mooi citaat uit het artikel:

‘Als je afwacht tot je werkgever met een regeling of oplossing komt als je je baan kwijtraakt: te laat. Kijk elk jaar goed om je heen, vraag je af of je baan nog bestaat over drie jaar. Wat moet je nu doen om dan kans te hebben op de arbeidsmarkt? Mensen rekenen op een zak geld, maar die comfortabele tijden zijn voorbij, dure sociale plannen bestaan niet meer. Het sociale vangnet is een hangmat, zeggen ze wel. Die tijd is voorbij. Het is gewoon shocking, maar mensen doen gewoon niets en wachten. En dan stort hun wereld in. Het gekke is dat ze twee jaar later zeggen: was dit maar eerder gebeurd. Maar bij een paar procent gaat het echt mis. Voor de meeste mensen is verandering heilzaam. Wees flexibel en zorg dat je voorbereid bent op de wereld die eraan komt. Geen paniek!’

In mijn boek Spring! schets ik ook hoe springen en daarmee loslaten en veranderen, bijdraagt op je persoonlijk groeipad om steeds meer vanuit eigen verbinding, de goede keuzes te maken in je (werk)leven. Ik ontvang regelmatig de feedback dat mijn boek helpt bij het proces van loslaten en nieuwe keuzes maken. Het is ook precies waarom ik het heb geschreven: om je te helpen durven. Om elkaar vast te houden in spannende tijden.

Bezinnen?

Wil je bezinnen? Niet langer afwachten, maar het heft in eigen handen nemen? Eindelijk eens een actie zetten op dat sluimerende gevoel van onvrede dat je al langere tijd bij je draagt?

Laten we kennis maken. Aanmelden voor mijn kennismakingsworkshop kan altijd. Kun je de eerstvolgende niet, houd mijn website dan in de gaten. Ik organiseer deze workshop namelijk maandelijks. Mijn tweedaagse begin volgend jaar gaat je ook zeker verder brengen. Dit is een groepstraject met een kleine groep van maximaal acht deelnemers.

Aan het aanbod ligt het niet. De bal ligt bij jou om niet langer te wachten, maar te doen.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin