Van pijn naar verlangen

geplaatst in: Gratis tips | 0

In de dagelijkse omgang en ook in coaching, kan het zomaar zijn dat je je gekwetst voelt. Iemand of ik zeg(t) iets en het voelt aan als kritiek. Goedbeschouwd kan het een vrij onschuldige opmerking zijn, die leidt tot een gekwetst gevoel. Het feit dat dezelfde opmerking bij de één iets doet en bij de ander niet of minder, zegt iets. Dat zit ‘m erin dat het drukt op jouw pijn.

Het kan ook zijn dat een opmerking of inzicht je ‘raakt’. Dit is iets anders dan pijn. Het is heel subtiel, maar nadrukkelijk anders. Iets ‘raakt’ je en je tranen komen spontaan op. Dit gebeurt in mijn loopbaancoaching bijvoorbeeld als mensen de relatie zien tussen hun top drie aan waarden en hun eigen levensverhaal of thema. De tranen komen dan spontaan. Dit is een andere emotie dan een gekwetste. Het raakt aan je verlangen.

Toen ik dit zelf zo zag heb ik het visueel gemaakt. In een tekening ziet het er als volgt uit:

Onze opdracht

Ik zie het inmiddels zo: wat je hebt te doen in het leven is je pijn te neutraliseren en je verlangen te exploreren. In mijn loopbaancoaching raken we beiden. We verkennen waar je gevoelde pijn vandaan komt, zodat je dit (h)erkent. Dit inzicht is fijn, ook om te zien en te herkennen dat je ‘pijn’ je op je reis naar je verlangen, nog regelmatig terug trekt. Goed om te weten. In de loopbaancoaching ligt het accent vooral op het exploreren van je verlangen. Want daar ligt je toekomst. Daar vormen zich de contouren van je toekomstige werkinvulling. Als loopbaancoach ben ik vooral met je bezig in het nu en de toekomst. Het verleden is het domein van de psycholoog en therapeut.

Reis

Onze pijn neutraliseren is een reis. Een woelige reis weet ik. Het is van belang je pijn te voelen. Laat het er zijn, druk het niet weg. Je kracht ligt áchter het huilen, zoals ik in een vorige blog al eens heb geschreven. Dit, in combinatie met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen pijn en tegelijkertijd uitvoering geven aan je dagelijkse acties, maakt, dat je pijn zich steeds meer neutraliseert. Vanuit deze groei en ontwikkeling vormt zich je innerlijke kracht.

Je verlangen exploreren is ook een reis. En de oversteek van pijn naar verlangen wordt mogelijk gemaakt door alles wat je zelf meebrengt aan kwaliteiten, talent, kennis, ervaring, vaardigheden, waarden, motieven en drijfveren. Vaak brengen we al zo onwijs veel mee. We durven het vaak zelf nog niet te geloven. Dat is meer het probleem, dan dat we geen vorm zouden kunnen geven aan ons verlangen.

Ik heb je pijn, verlangen en persoonlijke eigenschappen in een hart gezet. Je bent het namelijk allemaal. Het komt samen in je hart en vormt je persoonlijke impact. Van hieruit kun je van waarde en betekenis zijn voor de wereld om je heen, op een manier die ook jezelf voedt. Zo ga je onderweg naar zingevend werk(en).

Verkennen?

Wil jij meer vanuit verlangen richting geven aan je werk? In mijn boek Spring! kun je lezen wat daarbij komt kijken. Plan een gratis Skype inspiratiesessie en doen we samen een eerste verkenning op je vraag.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin