Toeleven naar inzicht en betekenisgeving

geplaatst in: Gratis tips | 0

In de laatste blogs Ik kan je niet kwetsen, jij hebt wat te helen en Je angst overstijgen is je schaamte voorbij, heb ik geschreven over twee inzichten, die mijn leven in positieve zin veranderden. Het vormen keerpunten. Na het landen van het inzicht, stond ik aan het begin van een nieuw pad.

Een inzicht krijgt pas écht impact als deze op gevoelsniveau betekenis heeft gekregen. Ik voelde bij beide inzichten een effect in mijn binnenste, in mijn borststreek. Een soort schokje, alsof er iets verschoof. Bij mijn eerste inzicht voelde ik ook letterlijk een verlichting op mijn schouders. De gevoelde verantwoordelijkheid vloeide er vanaf. Het effect van het inzicht verdiept zich daarna in de komende jaren.

Het is lastig te duiden, wat nou maakt dat een inzicht je denken overstijgt en je binnenste raakt. Wat ik wel weet, is dat het niet vanzelf gebeurt. Het is hard werken om jezelf te leren kennen, serieus te nemen en persoonlijk te ontwikkelen.

Weten en voelen

Als klein meisje ben ik gepest – wie is niet gepest – met mijn naam. De meester vroeg een keer in de klas: Reina, weet je wat je naam betekent? Je naam betekent koningin! Sindsdien riepen jongens ‘koningin!’ tegen me en ik was daar gevoelig voor. Zo gevoelig, dat ik dan spontaan moest huilen. Nou, dat was natuurlijk mooi speelwerk voor deze jongens. En volwassen mensen legden mij uit dat ik niet hoefde te huilen, want ik was toch geen koningin, ik had toch geen paleis? Nee, dat wist ik natuurlijk ook wel. En toch voelde ik me iedere keer geraakt. Nu begrijp ik waarom… Toen heb ik trouwens ook ervaren dat je het gedrag van de ander alleen maar kunt beïnvloeden door eerst je eigen gedrag te veranderen. Want na een jaar huilen om deze pesterij, zei ik op enig moment uit het niets: wat koningin, keizerin! Lig je nog niet op je knieën?!! Ik heb het daarna nooit meer gehoord.

Er is dus een verschil tussen met je hoofd weten en gevoelsmatig ook echt de betekenis van een inzicht voelen.

Volgordelijkheid van inzichten

Als ik zo mijn eigen leven begrijp, dan geloof ik waarachtig dat er een volgordelijkheid zit in de verkregen inzichten. Mijn eerste inzicht – verantwoordelijk voor eigen gevoel – moest vooraf gaan aan mijn tweede inzicht van eigen leven begrijpen. Want pas nadat je in volle omvang hebt geaccepteerd dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je voelt – en dat dit níks met de ander van doen heeft – pas dan ben je bereid om de opdracht aan te gaan om voor jezelf blijvend te onderzoeken waar je pijn over gaat en eraan te werken om deze te neutraliseren.

Wanneer slaat een inzicht in?

Voordat mijn eerste inzicht in 2001 insloeg, heb ik mezelf eerst in een staat van complete uitputting moeten brengen. Ik heb zo onwijs lang gevochten (tegen m’n gevoel) en volgehouden om het leven te leiden naar verwachting van de buitenwereld. Gewoon, door mijn gevoelde verantwoordelijkheid (voor de ander) heel serieus te nemen en daar tegen alle slapeloosheid in, tot op m’n tandvlees, uitvoering aan te geven. En pas toen ik mocht stoppen, mocht loslaten (!), en m’n gevoelde verantwoordelijkheid kantelde naar mezelf, toen ging ik een draaikolk van emoties in. Toen accepteerde ik eindelijk, dat mijn kinderverdriet zich in volle omvang aan mij opdrong. Want dat was wat er gebeurde.

Loslaten

Loslaten – van controle – is hierin een cruciaal woord! Dat is de kern van mijn boek Spring! Het springmodel illustreert de betekenis van loslaten in ons leven en wat ons dat brengt. De functie van loslaten is naar mijn idee universeel. Te lang vasthouden aan zaken of mensen die niet langer goed voelen vanuit een gevoelde verantwoordelijkheid naar de omgeving of de ander, volgens mij ook. En zodra je je gevoelde verantwoordelijkheid voor de hele wereld om je heen, loslaat, ga je onderweg naar je eerste inzicht. Hier zit volgens mij ergens een verband. Ik moest diep gaan, geen idee of dit voor iedereen nodig is om het eerste inzicht op gevoelsniveau betekenis te laten krijgen.

Hulp van anderen

In mijn geval heb ik mijn inzichten verkregen, dankzij hulp van anderen. Natuurlijk heb ik veel inzichten verkregen door te lezen en door studie. Vakken als psychologie, sociologie en filosofie hebben mij als jong twintiger een heel eind vooruit geholpen. Ook ik heb allerlei zelfhulpboeken gelezen, cursussen en yoga gedaan, net als iedereen. En toch, allebei de inzichten sloegen bij mij in tijdens een persoonlijk gesprek, waarin de ander écht naar mij luisterde en in ging op wat ik zei. In mijn geval waren het professionele ontmoetingen met een psycholoog en een loopbaancoach.

Zoek hulp op het moment dat je het even niet meer weet. Het is gewoon heel lastig om jezelf aan je eigen haren uit het moeras te trekken. Zet je daarom over een eventuele drempel heen om hulp te vragen. Je doet jezelf er een plezier mee.

Leven naar inzicht

Toeleven naar inzicht en betekenisgeving is in mijn beleving:

  • Bewust zijn van je gevoel, dit serieus nemen, onderzoeken, betekenis geven, conclusies aan verbinden en acties aan koppelen
  • Acties uitvoeren én tegelijkertijd je angst voelen. Door te durven dóen slijt je angst en groeit je vertrouwen
  • Ruimte geven aan gevoelens en emoties
  • Tussentijds op je (werk) leven terug kijken, evalueren en ook weer betekenis geven, conclusies aan verbinden en doelen en acties voor de toekomst aan koppelen
  • Hulp vragen als je dreigt vast te lopen of het even niet meer weet

Hulp of inspiratie nodig?

Ben je toe om een stap te maken in betekenisgeving aan je werk en leven? Plan een gratis online inspiratiesessie. Doen we een eerste verkenning op je vraag.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin