Thuis blijven

geplaatst in: Gratis tips | 0

Als gezin zijn we thuis. Zoals zoveel mensen in Nederland en in de wereld, staan ook wij min of meer ‘stil’. Alle dingen gebeuren met een reden. Daar geloof ik in. Ook dit ‘thuis blijven’ dient een bepaald doel.

Thuis komen

Toen mijn dochter klaar was met haar studie in Wageningen, kwam ze begin dit jaar weer thuis. Na in totaal 9 jaar hard leren op de middelbare school en aansluitend aan de Universiteit met een intensieve exchange ervaring in Canada, stond ze stil. Dit bracht haar in onbalans. Dat zag en merkte ik aan alles. Ze wist het even niet meer en was erg gericht op ‘naar het buitenland gaan’ om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrouwen empoweren. Dat was wat ze wilde. Zelf zag ik een jonge vrouw tegenover me, die zelf wel wat empowering kon gebruiken.. Als ik voorzichtig vroeg naar haar motieven, ontmoette ik weerstand. Dan was ik de bezorgde moeder, die natuurlijk niet wilde dat ze met wilde plannen naar Zuid Amerika zou gaan, om aansluitend aan werk, een paar maanden in haar eentje te gaan backpakken.

Natuurlijk speelde die gedachte ook bij mij, maar eigenlijk ging het mij om wat anders. Ik dacht meer: wat je nu hebt te leren en vinden, hoef je niet aan de andere kant van de wereld te halen. Dat kan ook dichtbij.. Maar ja, hoe breng je dat zo, op een manier, dat je ook in contact en gesprek komt.

Bekrachtigen

Op eigen initiatief ging m’n dochter een Krav Maga training doen. Een 1-op-1-training met de beste vechttrainer op dit vlak, in Nederland. Om zich straks gesterkt te voelen als ze in haar eentje de wereld over zou gaan reizen.

Ik bood haar als cadeau een coachtraject aan. Ook met als doel om zich gesterkt te voelen en daarnaast om de boel voor zichzelf wat op een rij te krijgen. Als moeder ben ik niet de aangewezen persoon om haar coach te zijn, en dus verwees ik haar naar mijn eigen opleider/coach. Omdat ik de impact van het Career Story Interview ken, zette ik haar op dat spoor, wetende dat ze in goede handen zou zijn bij mijn coach.

Puzzel

Ze ging met haar puzzel op stap. Voeding en Gezondheid, Communicatie, Journalistiek, Neuropsychologie, een brug willen zijn tussen wetenschap en praktijk, sociale ongelijkheid, het waren allemaal puzzelstukjes. Ze wilde niet vanuit een soort gevoelde verwachting van de buitenwereld, direct door in een Master. Ze wilde de praktijk in. Eerst maar reizen… Toen kwam Corona en stond ze noodgedwongen stil.

We zijn bijna twee maanden verder. Alle inspanningen kennen hun uitwerking. Mijn dochter, die al veel reflecteerde en in hoge mate spirituele belangstelling heeft, heeft inzicht en overzicht gekregen. Vanuit haar persoonlijk levensverhaal de opening gevonden hoe ze vanuit haar eigen levensthema, een verbinding wil maken met wat voor haar belangrijk is. Haar volgende stappen die nu in beeld komen, vertrekken vanuit haar eigen binnenkant. Zelf voelend wat ze belangrijk vindt en ook wetend waarom dit voor haar zo belangrijk is. Waar dit vandaan komt, hoe dit ook samenhangt met haar eigen achtergrond en gevoelde vraagstuk in haar jonge leven.

Thuis zijn

We praten erover en ik zie hoe haar weg naar de toekomst zich ontvouwt. Ik zie hoe blij ze wordt, nu verbinding gevonden te hebben tussen wie ze zelf inmiddels is en wat ze nu wil gaan doen. Haar eerstvolgende stappen ontvouwen zich. Ze is thuis. Thuis bij zichzelf.

En dikke kans dat ze straks, in de nabije of verdere toekomst, naar het buitenland gaat. Maar nu gesterkt en wetende wat ze daar dan wil gaan doen, waarin ze van betekenis wil zijn en waarom. Zo kan ik er als moeder helemaal vrede mee hebben.

Innerlijke wijsheid

Je innerlijke wijsheid opdiepen en van daaruit je pad en acties gaan vormen voor de toekomst, is het mooiste wat er is. Het is hard werken, zeg ik altijd. Ik weet het en mijn dochter nu ook.

In haar proces heeft ze onderstaand gedicht geschreven, wat me ontroerde. Zo prachtig. Ter inspiratie en met haar goedvinden, sluit ik mijn blog er mee af.

Circling

First breath, Game started
You have officially parted

Seperate
Desperate

Losing sight of home
Bravely you go on

Running
Stumbling

Further away you get
Feel yourself getting mad

Blackness
Precious

Less you can see
More you become free

Burn
Return

Blinded you turn around
The Path you bound

Torn
Reborn

You end where started
As if never parted

0

Geschreven door Femke Janssen
4 maart 2020

 

Wil je ook inspiratie opdoen? Plan een gratis online sessie.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin