Rondom schaamte cirkelt een diep inzicht

geplaatst in: Gratis tips | 0

Al enige jaren werk ik methodisch met de biografie. Het is mijn lust en mijn leven. De analyse die ik voor je maak, noem ik je Levensportret. De levensportretten zijn mijn pareltjes. Mijn eigen kunstwerkjes.

Iedere keer weer vind ik het zo mooi om het persoonlijk levensverhaal tot de essentie samen te brengen en de verbanden en rode draden te laten oplichten in relatie tot het vraagstuk dat nu bij je speelt. En ik weet nooit zeker of het klopt. Dat checken we samen in het volgende gesprek.

Het is vaak werken op zielsniveau. Ik voel dan een bijzondere verbinding in ons proces van samenwerken. Soms zelfs bijna iets van magisch. Erg mooi.

Schaamte

In al die jaren valt me op dat er rondom schaamte een diep inzicht cirkelt. Schaamte is een raar fenomeen. Het is eigenlijk geen emotie. Niet zoals verdriet of boosheid bijvoorbeeld. Toch is het een gevoel dat je waarneemt bij jezelf en wat een bepaald effect heeft. Er gaat zeker een belangrijke werking vanuit.

Het lijkt alsof de ervaring in je leven waar schaamte zijn intrede deed, het moment is dat je jezelf bent gaan bedekken. Jezelf bedekken in de zin, dat vanaf dat moment het oordeel van de ander belangrijker voor je is geworden dan uiting geven aan je eigen oordeel, idee of spontaniteit. Je gaat een soort van terughoudendheid ontwikkelen, bang voor de mening of het oordeel van de ander. Bang, dat je wellicht niet kunt voldoen aan de verwachting van de ander. Bang dat je misschien niet goed genoeg bent, in de ogen van de ander.

Het paradijs verlaten

Je zou kunnen zeggen dat op het moment dat je jezelf – je eigen gevoel/waarneming –  bent gaan bedekken, je het paradijs hebt verlaten. Ja, religie en psychologie gaan over hetzelfde. Alleen op een andere manier aangevlogen. Dit heb ik jaren geleden al ontdekt 😊 Maar rondom het thema schaamte, zie ik het eigenlijk pas sinds kort zoals ik het nu schets. Na schaamte zijn Adam en Eva zich gaan bedekken en hebben het paradijs verlaten. Ik heb als kind altijd gedacht dat dit over echte kleren en je blootje ging. Nu weet ik beter. Het gaat over jezelf bedekken in alle volheid wie je zelf bent. Hier stopt je onbezonnen spontaniteit. Hier start zelfverloochening.

Toen ik inzag dat mijn minderwaardigheidsgevoel samenviel met mijn schaamte over mijn afkomst als schipperskind, viel ergens het kwartje. Ik voelde het effect van het inzicht in mijn binnenste. Mijn boek Spring! schrijven, leidde mijn transformatie in, waarmee ik mijn deken van schaamte weer afwierp. Ik stond weer bij de deur van het paradijs. Dit keer om weer bloot en met opgeheven hoofd, terug te keren.

Het hoogste verraad

Kennelijk moeten we als mens allemaal de fase van zelfverloochening doorleven, alvorens we weer tot onszelf komen. Alvorens we weer terug keren naar ons echte zelf, zonder schaamte, zonder terughoudendheid. Jezelf verloochenen is het hoogste verraad met alle consequenties van dien. In feite is mijn loopbaancoaching erop gericht om je te helpen weer bij jezelf te durven komen. Weer te durven vertrouwen op je eigen waarneming en dit ook serieus nemen. Om zo trouw te blijven aan jezelf en van hieruit – in werk – te gaan schitteren en van betekenis te zijn.

Inspiratie nodig?

Tjonge, dit was nog eens een diepzinnige blog. Soms verbaas ik mezelf. Maar met de Kerst in zicht, best een passende. Mocht je er door getriggerd zijn en ook meer op zielsniveau met jezelf aan de slag willen, dan ontmoet ik je graag. Nu denk je misschien: hè, maar je bent toch loopbaancoach? Dat gaat toch over werk? Ja, klopt. Maar je brengt jezelf overal mee. En ook in werk: het liefst vanuit je volle eigen zelf 😊

Vraag een gratis inspiratiesessie aan voor een eerste verkenning van het vraagstuk waar je nu in je werk mee worstelt.

Wens ik je, ondanks alle Corona maatregelen, hele fijne dagen.
Tot in het nieuwe jaar!

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin