Ook ik heb een zoektocht gehad naar werk, waarin ik mij volledig tot mijn recht voel komen. Ik heb verschillende banen in loondienst gedaan, ben Personeel & Arbeid gaan studeren naast mijn fulltime baan en besloot in 2006 ontslag te nemen om voor mezelf te beginnen. Na een periode van werken als P&O-interimmer, dacht ik: is dit het nou? Blijf ik dit mijn verdere leven doen? Ik wilde iets gaan doen wat er voor mij meer ‘toe doet’. Maar wat is dat dan? Na een stap richting de uitvaartbranche – ik ben ook opgeleid als uitvaartverzorger -, ontdekte ik het loopbaanvak. Ik leg mij nu met hart en ziel volledig toe op loopbaancoaching. In dit vak vind ik mijn bestemming. Ik heb geleerd: je bestemming vinden is vooral veel ‘doen’ en hard werken.

Werken in verbinding met mezelf

Reina JanssenIn 2001 sloeg bij mij het inzicht in dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen pijn. Wauw, wat een ingrijpend moment in mijn leven! Vanaf dit moment heb ik het pad van overleven verlaten en ben ik het pad van verdieping gaan lopen. Zo noem ik dat. Dit pad van verdieping leidt naar één punt: mezelf. Ik leer mezelf kennen, wat een behoorlijk pijnlijk proces is geweest en soms nog steeds is.

Naarmate ik mezelf beter leer kennen, begrijpen en waarderen, raakt ook mijn werkleven steeds nauwer afgestemd op wat bij mij past, bij wie ik ben. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet. Mezelf beter kennen, weten wat ik belangrijk vind en dit vervolgens serieus nemen, kent als consequentie dat ik moet loslaten wat daar niet langer bij past. Ik heb verschillende keren besloten los te laten en weet dus uit ervaring: loslaten vraagt héél veel moed. Maar oh, wat levert het veel op! En de tweede en derde keer dat je loslaat, val je al lang niet meer zo diep..

Moedig

Inmiddels durf ik mezelf moedig te noemen. En ik gebruik deze moed om anderen aan te moedigen dezelfde stap te zetten, namelijk de stap waarmee je trouw blijft aan jezelf en desnoods loslaat. En niemand zegt dat dit makkelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet doen. Want op deze manier neem jij verantwoordelijkheid voor je eigen leven, word jij uitgangspunt in de dingen die je doet en draagt je werk steeds meer bij aan een leven, dat je als zingevend ervaart.

En ik voel hoe geweldig dit is en gun je jezelf te zijn in je werk. Ik heb het pad gelopen, weet hoe ik mezelf heb moeten uitvinden, hoe taai dit proces is. Inmiddels sta ik fier, durf mezelf zelfs moedig te noemen en wil nu mijn ervaring en inzichten heel graag ten dienste stellen aan jou, zodat jij dezelfde stappen durft te zetten. Dat raakt me, geeft me voldoening en brengt me iedere dag nog dichter bij mezelf.

Mijn achtergrond en wat mij drijft

Mijn vader was zelfstandig ondernemer in de binnenvaart. Als schippersdochter ben ik min of meer toevallig in Maasbracht geboren, omdat de tjalk daar op dat moment lag. Mijn jeugd speelde zich af in de regio Dordrecht (op het schippersinternaat) en Rotterdam (onze thuishaven).

Pas veel later ben ik gaan begrijpen hoe mijn achtergrond verbonden is met mijn centrale levensthema, mijn ‘waarom’: dat wil ik betekenen in mijn (werkzame) leven. Hier zit m’n essentie.

Als schippersdochter heb ik me minderwaardig gevoeld. Dit gevoel heb ik heel lang bij me gedragen. Het is om die reden dat gelijkwaardigheid voor mij een belangrijke waarde is. Omdat ik heb gevoeld hoe pijnlijk het is om je minderwaardig te voelen. Ik ben er achter gekomen dat hier mijn ‘waarom’ zit als het gaat om mijn loopbaancoaching. Hier zit wat mij drijft. Ik wil je als mens gelijkwaardig laten voelen aan anderen. Door je je kwaliteit, kracht en eigen wijsheid in jezelf te laten ontdekken. Precies dat.

Mijn persoonlijke ontdekking doet me beseffen hoe waardevol het is om te reflecteren over je eigen identiteit en je zelfinzichten te verbinden met de dingen die je doet in het leven. Op deze manier ga je onderweg om van je ‘werk’ iets te maken dat bijdraagt aan zingeving in jouw leven. En er is niks mooiers dan dat.

Ik heb er nu mijn werk van gemaakt om mensen te helpen deze verbinding aan te brengen.

In mijn boek Spring! Naar werken in verbinding met jezelf lees je meer over mijn verhaal en hoe ik mijn ‘gouden cirkel’ – om met de woorden van Simon Sinek te spreken – heb rond gekregen.

Mijn thuis

Ik ben getrouwd met mijn lieve vent Walter en we gaan al meer dan 20 jaar samen op. We hebben twee prachtige dochters, waar we erg van genieten. Mijn gezin is mijn stabiele basis. Ik prijs me daar vreselijk gelukkig mee.

Wat ik thuis heel graag doe is muziek luisteren, dansen en sportief wandelen. Voor mij waanzinnig belangrijk om de balans goed te houden.

Ik droom nog van vele mooie verre reizen zoals naar Tibet en China. En om muziek te maken in zo’n steelband. Dit vind ik zo heerlijk swingend dat ik nooit snap dat mensen er stil staand naar kunnen luisteren en kijken.

Eerder verschenen

 

Persoonlijk kennismaken?

Laten we kennismaken om te kijken hoe ik jou kan helpen.

 

Kennismaken