Reflecteren kun je leren

geplaatst in: Gratis tips | 0

Hol jij maar door en sta je nooit eens even stil? Even ècht stil, bedoel ik dan. Om bij jezelf na te gaan, waarom je reageert zoals je reageert bijvoorbeeld. Of om je er van bewust te zijn, dat de tranen zich aan je opdringen en dat je jezelf kunt toestaan dit te voelen. En jezelf misschien dan ook nog af te vragen waarom deze gebeurtenis of ontmoeting, of wat dan ook, je zo raakt. Herkenbaar?

Reflecteren.

We doen het weinig. Jij? Het is zo ontzettend waardevol. Waardevol in het proces van jezelf leren kennen. Jezelf helen. Jezelf leren begrijpen. En dit laatste is weer zo belangrijk om goede, weloverwogen keuzes in je leven te kunnen maken.

Reflecteren kun je leren

Zelf heb ik veel en heel lang geschreven in mijn leven. Zo rond mijn twintigste ben ik begonnen om alles op te schrijven wat ik me nog kon herinneren uit mijn kindertijd. En dan ook echt alles. Alle gebeurtenissen die me nog levendig bij stonden. Ook hoe ik me daar onder voelde. Vanaf dat moment ben ik ook begonnen om regelmatig in mijn schrijfblokken te schrijven. Soms dagelijks, soms één keer in de maand. Ik schreef op wat me bezig hield. Ervaringen, die een bepaald effect op me hadden. Keuzes waar ik voor stond, die een impact op mijn leven hadden. Inzichten. Van alles passeerde de revue. Uiteindelijk groeide dit uit tot een soort on going proces van zelfonderzoek. Soms gecombineerd met een therapie, coachtraject of opleiding.

Huilen

In dit hele proces heb ik heel vaak gehuild in mijn leven, niet altijd wetend waarom. Huilen is helend. Persoonlijk denk ik dat je bij zelfonderzoek altijd op een punt van huilen uitkomt. Je verkent je emoties en daar zit ook altijd ergens iets van verdriet bij. Een onverwerkte gebeurtenis, verlies, gekwetstheid, … Sta je jezelf toe dit te herleven, dan voel je ook de emotie daaromheen weer opkomen.

En precies dit is de reden denk ik, dat veel mensen niet of weinig reflecteren. Iemand zei laatst tegen mij: ‘Ik heb geen idee wanneer ik voor het laatst heb gehuild. Volgens mij zestien jaar geleden.’ Dit is voor mij ondenkbaar. Dat ik zestien jaar niet gehuild zou hebben. Ik ontmoet haar in een tijd van verlies en zie hoe ze haar tranen bedwingt. Deze vrouw wil niet huilen. Ze vecht er tegen. En als je het ècht niet wilt, dan lukt je dat ook. Alleen, waarom zou je dat willen? Waarom zou je nìet willen huilen? Waarom zou je je emoties, die zich vastzetten in je lijf, nìet willen voelen en erkennen? Misschien omdat je hebt geleerd dat het niet mag, of misschien schaam je je ervoor, omdat het zwak voelt, of misschien voelt het ‘te groot’ om te voelen?

Wat het ook is, het is goed om te voelen. Je helpt jezelf ermee. En hoe ‘groot’ het ook is, je gaat het overleven.

Reflecteren in loopbaancoaching

Juist omdat ik weet hoe waardevol reflecteren is, neem ik het mee in mijn loopbaancoaching. Ik help je leren reflecteren. Reflecteren op je leven, op de keuzes die je hebt gemaakt, over je identiteit. Het is ook om die reden dat ik biografisch werk doe. Ik werk heel graag met het persoonlijk levensverhaal, omdat precies hier alle wijsheid in zit die je nodig hebt om vooruit te komen in het vraagstuk dat nu bij je speelt. Tussen onze ontmoetingen in, vraag ik je om reflectieverslagen te schrijven. Van gebeurtenissen, ontmoetingen, die raken aan het persoonlijk vraagstuk dat je inbrengt bij de coaching. Ik reik je een format aan waarlangs je kunt reflecteren. Je mailt mij je reflecties en ik voorzie ze van mijn input. Op deze manier verdiep je je leerproces en gaan we hier samen in op.

Belangstelling?

Zo met elkaar samenwerken kan alleen als er voldoende wederzijds vertrouwen is. Bij jou het vertrouwen dat ik zorgvuldig werk, weet wat ik doe en je verder kan helpen. Bij mij het vertrouwen dat je open staat om te leren en verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen gevoel en persoonlijk groeiproces.

Mocht mijn werkwijze je aanspreken en vertrouwen geven, plan dan een gratis Skype inspiratiesessie. We kunnen elkaar ook persoonlijk ontmoeten. Iedere maand organiseer ik een kennismakingsworkshop. De eerstvolgende is op 16 januari.

Oh, en huilen mag 🙂

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin