Onderweg naar verdiepend werken

geplaatst in: Gratis tips | 0

Je leest veel over overspannenheid en burn-out. Veel mensen stevenen hier op af. Het is een beetje inherent aan de race waar we in zitten. De race van hard werken, geld verdienen, voldoen aan verwachtingen, bewijzen wat je kunt, de boel blijven ophouden, gewoon doorgaan, terwijl je al lang voelt dat je er niet gelukkig van wordt.

Uitvallen door burn-out of overspannenheid gaat diep. Ik heb het in 2001 als mijn diepste punt van eenzaamheid ervaren. Sindsdien ben ik begonnen het anders te doen.

Henri Nouwen

Sinds een klein half jaar werk ik ook in een verpleeghuis. Ik doe dit naast mijn praktijk als loopbaancoach. Ik ben een beetje op dit idee gebracht door Henri Nouwen. Henri Nouwen was een katholiek priester. Alhoewel ik geen katholieke achtergrond heb, ben ik ooit op zijn boek ‘Eindelijk thuis’ gestuit. Dit boek vond ik erg mooi. Hij beschrijft hierin op een heel eerlijke en open manier zijn eigen persoonlijke zoektocht. Een persoonlijk proces – waar ook een burn-out of overspannenheid bij kwam kijken –  dat hij verbindt aan een christelijke spiritualiteit. Wat me vooral aansprak in het boek, was de diepe aandacht voor detail.

Verdiepen

Vanuit dit persoonlijk proces ontstond bijna automatisch de behoefte om te verdiepen. Te verdiepen naar zichzelf en van daaruit naar de mensen om hem heen. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in een woongemeenschap samen met verstandelijk beperkten en hun begeleiders. Dit gaf hem veel voldoening.

Zo ervaar ik nu ook mijn inzet in het verpleeghuis. Door mijn eigen verdiepende proces ben ik nu graag in omgevingen waar het ‘echt’ is. Om hier, vanuit mijn eigen hervonden echtheid, liefdevolle aandacht te kunnen geven aan de mensen om me heen. Als het ergens ‘echt’ is, dan is het op de gesloten afdeling van een verpleeghuis.

Verdiepend werk

Zo werk ik nu in alle werk dat ik doe. Niet alleen in het verpleeghuis, maar ook in mijn loopbaancoaching. Ik nodig je uit om je eigen echtheid te onderzoeken, wetende hoeveel dieper je ervaren zingeving in werk en in het contact met anderen kan gaan, als je meer met jezelf in verbinding kunt zijn.

Vandaag ontving ik een mail met de vraag: Wat is jouw rol in de veranderende wereld van werk? Nou precies hier zit mijn rol. Om jou te helpen op een andere manier betekenis te geven aan werk. Je te laten onderzoeken hoe ‘werk’ voor jou een doelbewuste bezigheid kan zijn die bijdraagt aan zingeving in je leven. Een inzet die jezelf ook voedt. Hier zit de kanteling om je burn-out of overspannenheid voor te blijven. Hier zit ook het perspectief om je inzet in werk ‘duurzaam’ te laten zijn.

Wil je dit onderzoeken? Boek een gratis inspiratiesessie om een eerste verkenning te doen. Ik help je graag.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin