Ogen als sterretjes, je gedachten nog verretjes

geplaatst in: Gratis tips | 0

Kort geleden ontving ik een geboortekaartje. De tekst op het kaartje vond ik zo aandoenlijk: ogen als sterretjes, je gedachten nog verretjes. Wat een heerlijke staat van zijn!, dacht ik toen. Je gedachten nog verretjes..

Tobber

Uit een kinderfoto kunnen sommige mensen veel informatie halen. ‘Ah, een tobber’, zei iemand ooit, toen hij naar een kinderfoto van mij keek. Nou ja, dat klopte op zich ook wel. Ik ben best wel een piekeraar (geweest). Mijn gedachten waren jarenlang verre van verretjes. Vooral in de nacht kwam ik in mijn hoofd niet tot rust. Ook niet als ik op vakantie was en mijn werk ver weg zou moeten zijn. Dan nog kon ik mij zorgen maken om dingen die al waren gebeurd of om dingen die stonden te komen. Altijd een soort onrust. Zelfs in die mate dat ik aan ernstige slapeloosheid ging lijden, letterlijk lijden.

Nou, dat verhaal ken je waarschijnlijk, als je m’n boek Spring! hebt gelezen. Het leidde uiteindelijk tot mijn uitval.

Gedachten

Inmiddels weet ik dat je door een persoonlijk ontwikkelproces, afscheid kunt nemen van een tobberige staat. Het duurt even, dat wel. En het gebeurt niet vanzelf, ook dat. Maar inmiddels slaap ik al jaren weer heerlijk met af en toe nog eens een nacht, waarin mijn gedachten een paar uurtjes aan het werk zijn.

In mijn loopbaancoaching staan we ook altijd stil bij je gedachten. We doen een oefening, waarin we ophalen met welke activiteiten je graag bezig bent. Aan de hand van een stapel kaarten verzamel je de tien activiteiten, die je het meeste energie geven, die je leuk vindt om te doen. Je legt ze volgordelijk op een rij. Je licht toe hoe je doende bent met deze activiteiten, hoeveel ruimte ze mogen krijgen in je huidige werkleven.

Daarna krijg je van mij een stapel belemmerende gedachten, die je weg houden bij dat wat je het meest leuk vindt om te doen. Ik vraag je welke drie gedachten zich het meest bij je opdringen. We verkennen waar je gedachten mee samenhangen, wat voor gevoel een gedachte bij je oproept, wáár je dit voelt in je lijf, wat de negatieve werking ervan is, van wie je deze gedachte/overtuiging leerde en of je hem wilt vervangen. We kijken hoe we alles wat we ophalen, kunnen plaatsen in je levensverhaal.

In dit gesprek ontstaan altijd mooie inzichten. Zowel in wat je erg leuk vindt om te doen en in welke mate je er zelf op aanstuurt of je hiermee ook doende bent in je (werk)leven, of dat je dit laat belemmeren door dwingende gedachten.

Bewust van denken

Zoals bij bijna alles, start ook dit met je ervan bewust zijn. Bewust zijn wat je denkt, en hoe dit denken je stuurt in je gevoel en gedrag. Het is een leuke oefening om de negatieve werking van een gedachte eens goed te onderzoeken. Voel het effect van de gedachte in je lijf. Jaag het gevoel niet weg, maar wees er nieuwsgierig naar, bevraag het, verken het liefdevol zou ik bijna willen zeggen. Ga er met je aandacht naar toe. Voel hoe dat voelt en wáár je dat voelt in je lijf. Ga na wat de negatieve werking hiervan is. Wat is het effect van dit gevoel? Zorgt het ervoor dat je iets níet doet, wat je juist wél graag zou willen?

Wil je de belemmerende gedachte vervangen door een positieve? Doe het! Hoe luidt de nieuwe? Spreek ‘m eens hardop uit. Voel wat er gebeurt in je lijf. Voel de positieve werking van de nieuwe gedachte. Hoe deze ruimte geeft. Wáár in je lijf voel je dit? Geef je nieuwe gevoel eens woorden. Is het opluchting, rust, ruimte, tinteling, … wat is het?

Bedenk een ritueel om afscheid te nemen van je belemmerende gedachte. Begraaf ‘m, steek ‘m in de fik of stuur ‘m terug naar degene van wie je ‘m kreeg. Schrijf je nieuwe op en hang hem naast de spiegel in je badkamer (bijvoorbeeld), zodat je hem iedere dag ziet. Bij mij hangt daar het briefje: all of life comes to me with ease and joy and glory! Overgenomen uit het boekje ‘Money isn’t the problem, you are’ (ook goed om te weten 😊 )

Terug naar sterretjes en verretjes?

Loopbaancoaching gaat niet over werk, het gaat altijd over jou. Net als dat moeite hebben met geld verdienen (Money isn’t the problem, you are), ook altijd over jou gaat. Laatst sprak ik iemand, die graag wilde ondernemen, maar niet vond dat ze geld kon vragen voor haar Reiki behandeling. Terwijl is gebleken dat ze hiermee mensen van hun pijn kan afhelpen. ‘Wil jij iemand betalen, die je van je pijn kan afhelpen?’, vroeg ik. Natuurlijk is je dat wat waard! Wat – of misschien beter –  wie is hier nu het probleem? Ook dit begint met een valse gedachte.

Je bent goed in wat je leuk vindt en je vindt leuk waar je goed in bent. Deze twee hangen samen. Door je hier op te focussen, groeit je vertrouwen. Je vertrouwen in jezelf en dat je met jouw inzet in de wereld van waarde kunt zijn voor anderen (en dus geld mag verdienen). Dan worden je ogen weer sterretjes en raken je (belemmerende) gedachten weer verretjes. Echt waar.

Inspiratie nodig?

Nou, mocht je aan de slag willen met je huidig vraagstuk in werk waar je mee worstelt, plan een gratis inspiratiesessie. Geef ik je twee tips om je vooruit te helpen. We kunnen elkaar ook ‘live’ ontmoeten tijdens m’n volgende kennismakingsworkshop. Deze is woensdag 30 juni van 11.00 tot 12.30 uur in Harderwijk.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin