Kan ik dat wel?

geplaatst in: Gratis tips | 0

Weet je hoeveel mensen zich afvragen of ze iets wel kunnen? Het lijkt of ze zich afvragen of ze wel genoeg kennis, ervaring, kwaliteiten of vaardigheden meebrengen voor de klus. Dit is ook de vraag die mensen in de loopbaancoaching expliciet stellen. De vraag waar mensen antwoord op willen of bevestiging in willen krijgen. Maar stiekem is dit helemaal niet de vraag. Is dit helemaal niet de kwestie.

Voldoende toegerust

Wat blijkt namelijk? Degenen die deze vraag stellen, zijn vaak mensen die voldoende zijn toegerust voor dat wat ze willen doen. Voor een vak dat ze willen uitoefenen, voor een rol die ze willen pakken of voor een methode die ze willen toepassen. Vaak zijn er al allerlei studies, vakopleidingen of trainingen gevolgd en afgerond. Brengt iemand al heel veel werk- en levenservaring mee, waarmee hij of zij meer dan voldoende is toegerust. Echt.

En toch is er twijfel. Twijfel bij degene zelf of hij of zij het wel kan.

Waar gaat deze twijfel over?

De boeiende vraag is dan waar deze twijfel over gaat. Als je toch feitelijk mag vaststellen dat iemand echt waanzinnig veel meebrengt aan kennis en ervaring, waar gaat die twijfel dan over?

Die twijfel gaat over jezelf. Die gaat over de vraag of je voldoende in jezelf gelooft, in je eigen kunnen en je eigen ‘grootsheid’. Of je écht diep van binnen je waarde kunt voelen, jezelf kunt waarderen. Je bent het zélf die je zélf moet overtuigen. Of eigenlijk: je bent het zélf, die de waarheid moet durven ontvangen. Want ook als mensen je heel veel positieve feedback geven, je enorme complimenten ontvangt of geweldige aanbevelingen krijgt, dan nog kan het zijn dat je twijfelt of dat je het kunt. Herken je dat?

‘Gaat dit over mij?’, vraag je jezelf af. ‘Ben ik al deze positieve feedback waard? Serieus? Echt?’

Ja, neem nou maar aan dat dat zo is ?

Eigen voorbeeld

Ik herken het maar al te goed. Je weet, ik praat nooit vanuit belerendheid, maar altijd uit eigen ervaring.

Toen ik mij in 2016 liet opleiden in de methode om te kunnen werken met het persoonlijk levensverhaal, toen voelde ik me in eerste instantie nog heel wankel. Ondanks dat ik was opgeleid en al een behoorlijke dosis werk- en levenservaring meebracht, twijfelde ik aan eigen kunnen. Kan ik dit wel? Ik ga werken met een methode van een gerenommeerd Amerikaans psycholoog. Ik ben geen psycholoog, wie ben ik dat ik dit zou kunnen?

Dit raakte natuurlijk onbewust het levensthema van dit schippersmeisje..

Toch zag ik ook wat mijn coaching bracht, hoe ik mensen ermee verder kon helpen. Maar daar wilde ik in eerste instantie nog niet echt aan.

Tot ik op enig moment zag wat ik aan het doen was. Ik bracht mezelf aan het twijfelen met m’n eigen verhaal tegen mezelf. Ik haalde mezelf daarmee naar beneden. Mijn coachklanten zeiden niets, wat me aan het twijfelen hoefde te brengen. Sterker nog, zij gaven en geven alleen maar de bevestiging dat ik hier goed in ben. Dat ik van waarde voor ze ben en ze vooruit help.

Tja, en dan komt er het moment dat je écht tegen jezelf moet zeggen: Janssen, geloof het nu maar, je bent hier hartstikke goed in. Je bent ervoor opgeleid, brengt onwijs veel ervaringsdeskundigheid mee, bent door het schrijfproces van je boek je eigen leven gaan begrijpen. Wie beter dan jij kan werken met het persoonlijk levensverhaal?!

Nu zeg ik dus volmondig: inderdaad, niemand, IK kan dit!

En ja, ik mag alle waardering ontvangen, ik ben het waard ?

Waar heb jij volmondig ‘ja’ tegen te zeggen?

Voel jij op dit moment ergens twijfel? Waar gaat dit over? Hoe reëel is dit? Welk verhaal vertel je tegen jezelf, dat deze twijfel teweeg brengt of in stand houdt? Wil je je verhaal veranderen? Welk nieuw verhaal helpt je om over je twijfel heen te durven stappen?

Zet een nieuw verhaal in je hoofd, ontvang de eerlijke, positieve feedback van je omgeving en je voelt je innerlijk verstevigen. Zo belangrijk! Om recht te doen aan zowel jezelf als je omgeving. Je bent het hartstikke waard.

Wil je sparren? Geloven in eigen kunnen? Plan een gratis Skype inspiratiesessie en ik geef je zeker twee tips om vooruit te komen.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin