‘Je kunt overal geld mee verdienen’

geplaatst in: Gratis tips | 0

Vanmorgen ontvang ik een uitnodiging om te linken. Ik accepteer en vraag of ik iets kan betekenen. ‘Nee’, zegt mijn nieuwe contact, ‘en voor vele mensen niet. Zolang er geen basisinkomen is, kan ik niks. Ik ben met 52 te oud en te duur..’.

Ik voel met haar mee en natuurlijk herken ik wat ze zegt. Ook ik ben voorstander van hervorming van de arbeidsmarkt. En toch… op deze manier denken, helpt niet. Het zet je eerder vast dan dat je er creatief van wordt.

Anders kijken

Niet gezegd dat mijn nieuwe contact dit doet, maar veel mensen zijn nog gericht op het vinden van een baan. Ze kijken wat er zoal wordt gevraagd, welke functies er worden aangeboden. Niet onlogisch, maar het kan ook anders.

Op deze manier naar werk kijken, kan je beperken. Je laat je namelijk beperken door de kaders van een ander. Je laat je blik verengen tot iets wat een ander heeft bedacht. Aan de ene kant is het te begrijpen, want het is de kortste klap. Je ziet een ‘kant-en-klaar pakket’ en overweegt of je hier voor wilt gaan. Het is misschien ook wel een beetje een meer ‘veilige vorm’. Je ziet al dat het er is, en het enige dat je hoeft te doen is jezelf af te vragen: ga ik hier energie in steken. Je steekt je energie dan vervolgens in het verkrijgen van dat wat wordt aangeboden.

Misschien daagt de nieuwe tijd ons wel uit om ook anders te kijken naar ‘werk’.

‘Je kunt overal geld mee verdienen’

Op deze manier naar werk kijken en werk zoeken, is best nog wel gebruikelijk. Maar volgens mij gaan we onderweg naar een andere manier. Een manier, die meer ‘los’ is en minder vastomlijnd. Ik was laatst op een netwerkbijeenkomst toen een begin twintiger tegen me zei: ‘je kunt overal geld mee verdienen.’ Dat vond ik nou zo’n leuke opmerking. Hij heeft gelijk. Je kunt echt overal geld mee verdienen, als er vraag is naar wat je hebt te bieden. Als je kunt voorzien in een bepaalde behoefte.

Ik geloof dat we in de nabije toekomst steeds meer creatief gaan worden in zelf werk creëren. Niet alleen, omdat vastomlijnde banen wel eens verleden tijd konden gaan worden of in ieder geval gaan afnemen, maar bovenal ook, omdat we meer ruimte willen geven aan onze eigen ervaring, creativiteit en gevoelde behoefte aan vrijheid.

Waar gaat het jou om?

Het direct willen denken in een vorm, is dan een patroon waarvan we even afstand moeten kunnen nemen. In mijn loopbaancoaching gaat het in eerste instantie nooit over een ‘vorm’ van werk. Ik laat je ook niet denken in functies of banen. Een meer duurzame strategie is namelijk om jezelf eerst eens wat meer vragen te stellen: waar gaat het mij eigenlijk om? Wat wil ik bereiken met mijn inzet in werk? Waar wil ik in bijdragen? Wat is voor mij interessant en belangrijk? Waarom is dat zo?

Aan dit soort verdiepende vragen gaan veel mensen voorbij. Ze doen maar wat. Zijn al lang blij ‘iets’ te hebben kunnen binnen halen. Dit gewoon zo goed mogelijk blijven doen, is dan het doel geworden. Een cliënt die na jarenlange inzet bij een werkgever ontslag kreeg, kwam tijdens de coaching tot de voor hem ontluisterende conclusie dat hij eigenlijk altijd maar wat doelloos had geleefd. Geen idee wat hij eigenlijk wilde bewerkstelligen in zijn (werk)leven.

Als je dan zo midden vijftig bent, dan doet zo’n ontdekking wat met je. Dan dringt het besef door: jeetje, wat ben ik eigenlijk aan het doen met m’n leven? Wat wil ik nou eigenlijk zelf?

Nooit te laat

Mooi als je op dit punt aankomt. Het maakt niet uit wat je leeftijd is of hoe ‘oud’ je bent. Zeg ook niet tegen jezelf: had ik maar eerder.. Niet doen. Dat heeft allemaal geen zin. Bedenk dat het nooit te laat is om jezelf verdiepende vragen te stellen. Het is nooit te laat om jezelf meer serieus te nemen en te waarderen. Het is nooit te laat om je eigen verlangen te onderzoeken en leidend te laten zijn in de keuzes die je wilt maken. Om van daaruit te gaan koersen op een werkleven, waarmee je meer recht doet aan jezelf.

Als je werkleven nu ‘vlak’ en betekenisloos voelt, weet het kan ‘voller’ en dieper. Door meer verbinding aan te brengen tussen wie je zelf bent, wat voor jou belangrijk is, en wat je doet aan werkactiviteiten. Vanuit de wetenschap dat je ‘overal geld mee kunt verdienen’. Voel eens hoeveel ruimte dit geeft!

Na afloop van een workshop mailde iemand me later het volgende:

Ik heb erg veel aan je workshop gehad, in de zin dat ik me al mijn hele leven afvraag welk beroep bij mij past, en nog steeds op zoek was naar welke ‘passies’ ik dan heb die ik in mijn werk kwijt zou kunnen. Door jouw workshop viel plots het kwartje, dat de dingen die ik belangrijk vind, niet met een bepaald vak of beroep samen hoeven te vallen. De dingen die ik belangrijk vind, kan ik gewoon elke dag met me meenemen en in de wereld proberen te brengen. Ik hoef daarvoor niet eerst mijn passies / ideale beroep te vinden, en ik hoef ook geen genoegen te nemen met een baan alleen maar voor brood op de plank! Ben er erg blij mee.

Weet, het is nooit te laat om je focus te verleggen. Om nu eindelijk jezelf als uitgangspunt te mogen nemen en te gaan onderzoeken hoe jij van waarde wilt zijn voor de wereld om je heen. Op een manier die ook jezelf voedt.

Verkennen?

Plan een gratis online inspiratiesessie. Zodra ik je aanvraag ontvang, neem ik contact op om onze afspraak in te plannen en mail ik je een paar voorbereidende vragen.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin