Je kracht ligt àchter het huilen

geplaatst in: Gratis tips | 0

Loopbaancoaching is geen therapie. Toch kan van de coaching wel een therapeutische werking uitgaan. Iedere vraag die je inbrengt, raakt aan je persoon. Het gaat altijd over jou. Hoe meer je bereid bent en open staat om een vraagstuk bij jezelf te onderzoeken, hoe meer de coaching je oplevert.

Sterk willen zijn

Je komt dan uit bij je ‘zijn’. En zodra je hier bent, laat je je raken. Vaak komen dan ook de tranen. Ik merk dat mensen het soms vervelend vinden om te huilen. Drukken dit liever weg. Zeggen letterlijk: ‘Ik wil eigenlijk niet huilen, vind dat vervelend. Ik wil de sterke …. zijn.’

Ik herken dit. Natuurlijk. Heb mezelf ook verbeten, voelend dat de tranen opkwamen om ze met alle macht terug te dringen. Tegen mezelf zeggend: ‘Nee, ik wil niet huilen!’

Mijn keerpunt was mijn ‘overspannen zijn’ in 2001. Vanaf het moment dat ik het vechten tegen mezelf mocht opgeven – ik moest wel, want was fysiek en emotioneel uitgeput – , toen kon ik alleen nog maar huilen.

Huilen

Vanaf dat moment heb ik veel gehuild in mijn leven. In therapie, coaching, of in andere ontmoetingen als ik vertel(de) over mijn eigen binnenkant en wat daar gebeurt. Dan kan het zomaar zijn dat de waterlanders komen.

En natuurlijk wil je niet overal huilen, ik ook niet. Ik heb me ook wel verbeten, om op een later moment op de situatie te reflecteren om alsnog te huilen.

In het verleden heb ik mij ook wel voor mijn huilen geschaamd of me er ongemakkelijk onder gevoeld. Het rare en fijne is: deze fase van schaamte ben ik voorbij. Nu huil ik tegenwoordig niet zo vaak meer om mezelf, maar toch gebeurt het me nog. Soms ook bijna als verrassing. Ik concludeerde laatst een paar keer hardop, dat ik door de rouw van mijn leven heen ben en nu klaar ben voor mijn opdracht hier. Ik kon dit inzicht niet hardop zeggen zonder te moeten huilen. Dit raakt mijn ‘zijn’. En je ‘zijn’ gaat zo diep, is zo wezenlijk.

Omdat ik mezelf niet langer ongemakkelijk voel bij huilen, mag dit ook gewoon even een natuurlijke plek krijgen in de ontmoeting met de ander van dat moment.

Huilen heelt

Sta jezelf toe op sommige plekken of als je alleen bent, te mogen huilen. Huilen levert je namelijk enorm veel op. We zijn verleerd te huilen. Vinden het een teken van zwakte.

Maar weet je, je kracht ligt achter het huilen. Echt. Huilen is zo waanzinnig belangrijk in het proces naar je eigen zelfwording. Als ik één ding heb geleerd en gevoeld, dan is het dat huilen heelt. Je bewijst jezelf een grote dienst door te luisteren naar je lijf als dat zegt dat het wil huilen. Je lost er dingen, psychische pijn, mee op om daar achter je krachtige zelf te ontmoeten.

Onderweg naar zelfwording

In mijn loopbaancoaching help ik je een stapje vooruit in je eigen zelfwording. Plan een gratis inspiratiesessie om een eerste verkenning te doen op je vraag. Met alle plezier help ik je en weet: je laten raken en huilen mag. Graag zelfs. Ik weet waar je naar onderweg bent.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin