Je keuze van nu bepaalt je toekomst van morgen

geplaatst in: Gratis tips | 0

Vooruit komen gaat eigenlijk vooral over keuzes maken. Een keuze maken iets te doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niets te doen, alleen …., dan kom je niet vooruit. Vaak is de keus om iets níet te doen makkelijker dan om iets wél te doen. Echt kiezen, en dan bedoel ik kiezen wat voor jou goed voelt, is vaak spannend.

De moeilijkheid van kiezen

Kiezen kent consequenties. Daar zit ‘m de moeilijkheid in bij kiezen. Als je van binnen een worsteling voelt, dan weet je eigenlijk ook wel dat je een keuze hebt te maken. Je hebt iets te doen, een actie te ondernemen. Dat kan groot en klein zijn. Dat kan gaan over iemand aanspreken op zijn of haar gedrag tegenover jou dat je niet plezierig vindt, tot onder ogen zien dat je je baan wilt opzeggen omdat je je doodongelukkig begint te voelen in het organisatiesysteem.

Niet kiezen is ook een keuze, zeggen mensen wel eens. Soms is het ook de weg van de minste weerstand. Maar wat levert het je op voor de toekomst? Dat is de boeiende vraag. Als je in bovengenoemde twee voorbeelden ervoor kiest om niets te doen, dan ben je ervan verzekerd dat de betreffende persoon over je grenzen blijft heengaan en dat je werkplezier iedere dag weer onder druk staat. Níet kiezen kent dus ook consequenties en veelal negatieve, want je voelt je immers niet goed onder de gegeven omstandigheden. Hmm, zo beschouwd, als een keus en dus ook niet kiezen sowieso consequenties kent, dan vallen ongewisse of positieve consequenties eigenlijk beter te verkiezen. Toch? Volg je me nog? ?

En vanuit deze gedachte daag je jezelf uit tot actie!

Eigen keuzes

Als ik niets tegen collega X had gezegd, had hij mij blijvend vermoeid met al zijn klaagverhalen.

Als ik in 2006 er niet voor had gekozen om ontslag te nemen om voor mezelf te beginnen, was ik op termijn uitgevallen. Als ik er niet voor had gekozen om met mijn directeur in gesprek te gaan over een ontslagregeling, was ik zonder buffer uiteindelijk uit dienst gegaan.

Vele jaren in mijn periode van werken als interim P&O-er heb ik gevoeld dat ik hierin niet volledig tot mijn recht kom. Na 10 jaar was ik er klaar mee. In een nacht stelde ik mezelf de vraag: als ik mijn eigen angst overstijg, wat doe ik dan? Zo heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met werken als interimmer en mijn inzet in werk om te buigen naar ondernemerschap. Ik neem niet langer opdrachten aan, ik zet nu mijn eigen opdracht in de wereld.

Al mijn besluiten waren in grond goed. Ik voelde het. Denk je dat ik wist hoe de consequenties zouden uitpakken? Geen flauw idee. Denk je dat ik me direct goed en stevig voelde onder de door mezelf genomen besluiten? Allesbehalve! Na mijn ontslagbesluit in 2006 dacht ik korte tijd later: mijn God, wat heb ik gedaan? Wie zit er nou op mij te wachten? Ik voelde soms blinde paniek en wanhoop. Toen ik in 2015 besloot dat ik klaar was met mijn interim bestaan, denk je dat ik toen direct succesvol was als ondernemer? Je moest eens weten hoe vaak ik heb gedacht: ik ga weer doen wat ik deed. Uit pure onzekerheid en door het voortdurende getouwtrek aan mijn vertrouwen. In mijn nieuwe situatie had ik weer van allerlei nieuwe persoonlijke hobbels te nemen voor mezelf, om te bouwen aan mijn eigen vertrouwen en stevigheid. Eén ding wist ik zeker: ik had de goede keuze gemaakt voor mijn toekomst. Maar jongens, wat is het eenzaam en zwaar om erin te blijven geloven, door te gaan op het pad waarvan ik in grond voelde dat het mijn weg is. Je wilt het gras er wel uittrekken, maar het groeit niet sneller…. Zo is het nu eenmaal.

Mijn boodschap aan jou is: als je in grond voelt dat je het goede besluit neemt, maak je de goede keuze voor je toekomst. Echt. Ik voel inmiddels waar ik ben. Ik heb alle consequenties kunnen dragen. Hoe onzeker en spannend ook. Op het moment deal je ermee. Als ik het kan, kan jij het ook. Zeker weten.

Dus, welke keuze heb je nu te maken voor een heerlijke toekomst van morgen?

Steun nodig?

Ik weet hoe zwaar het is. Hoe fijn het is om je gesteund en gesterkt te voelen in je besluit en in de te dragen consequenties. Laat mij je helpen. Tijdens mijn sessie Kantelen in je werk doe je een verkenning op de onderwerpen die je aandacht verdienen om te sturen op een positieve ontwikkeling. Een positieve ontwikkeling van jezelf en je loopbaan. Zodat je koerst op een toekomst die goed voelt.

Ken je mensen die hier baat bij hebben, dan doe je mij en hen een plezier deze blog door te sturen. Mijn eerstvolgende sessie is op 25 september. Ontmoet je graag!

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin