Je hart volgen in werk

geplaatst in: Gratis tips | 0

In mijn loopbaancoaching ontmoet ik steeds meer mensen, die serieus bezig zijn met de vraag waar ze nu zelf blij van worden. En niet alleen dat! Steeds meer mensen zetten ook de volgende stap. De stap, waarin ze zelf vorm geven aan hoe dat er dan uitziet. Wow! Dit is gaaf. Dit heet ‘out of the box’ denken. Dit betekent dat je niet gebaande paden gaat bewandelen. Dit betekent dat je niet langer binnen de spelregels denkt. Dit betekent zo onwijs veel! En bovenal betekent het, dat je jezelf serieus neemt in het verlangen dat je voelt. Dit is het pad, waarin je echte verbinding gaat aanbrengen tussen je persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van je werk.

Alles verandert

Niet alleen de arbeidsmarkt verandert. Als werkende mens veranderen we ook. Een jonge man zei het een poosje geleden heel treffend: je kunt overal geld mee verdienen. Ja, zo is het! En allemaal worden we uitgedaagd om meer vanuit deze mindset te denken en te handelen. Vooral ook om onszelf weer meer gelukkig te gaan voelen in de dingen die we doen in werk. Om burn-out en bore-out voor te zijn, om te voorkomen dat we leeglopen of erin berusten dat er niet meer uit werk valt te halen dan geld, zuiver om je hypotheek van te kunnen betalen.

Woorden geven aan je verlangen

Dit begint met woorden geven aan je verlangen. Spreek het eens uit, schrijf het eens op. Stel jezelf de vraag: over vijf jaar, waar ben ik, wie ben ik en wat doe ik? Maak er een moodboard van als je het leuk vindt creatief en beeldend bezig te zijn.

Bij veel mensen sluimert er wel iets. Dat kan van alles zijn. De één wil van betekenis zijn in scheidingssituaties van mensen, een ander wil mensen graag verder helpen met yoga, weer een ander wil iets met beauty doen, of nabestaanden een mooie herinnering geven aan een dierbare in de vorm van fotografie, of op een bepaalde manier steun bieden aan kinderen/jeugd. Onderzoek waar dit ‘energieke borreltje’ in je binnenste over gaat. Neem het serieus. Alles mag en onthoud: je kunt overal geld mee verdienen!

Parallelle sporen

Veel mensen beginnen een parallel spoor. Zo ben ik ooit zelf ook begonnen. Naast mijn HR-opdrachten begon ik mijn spoor van een eigen loopbaanpraktijk vorm te geven. Stapje voor stapje. Parallelle sporen zijn prima! Je zult zien, dat het parallelle spoor, dat je vanuit je eigen energieke borreltje in je binnenkant start, steeds meer vorm krijgt en een meer grootse en prominente plek mag gaan innemen in je werkleven.

Ter inspiratie en illustratie deel ik graag iets uit een gesprek dat ik van de week had. Eén lezer van mijn blog gaat nu denken: hé, dat gaat over mij! 😊

Ik sprak met een vrouw die al 30 jaar in ziekenhuizen werkt. In de rol van analist en kwaliteitsfunctionaris. Ze is een hondenliefhebster en volgde al een paar cursussen/opleidingen op het gebied van coachen met honden. Hier wil ze eigenlijk graag iets in doen. (het energieke borreltje) Ze vertelt enthousiast hoe ze met kinderen/jeugd zou willen werken. Om jonge mensen met hulp van honden kleine oefeningen te laten doen en successen te laten ervaren. Op mijn vraag wat dit belangrijk maakt voor haar, blijkt hier een relatie te liggen met haar eigen jeugd en de mate waarin ze steun heeft ervaren. We raken daarmee haar ‘waarom’. Want alles wat (latent) energiek bij je borrelt waar je wat mee zou willen, heeft vaak ook iets te maken met jezelf. Hier zit je ‘waarom’. Hier zitten je eigen motieven en drijfveren, wat voor jou ‘zin’ geeft aan deze inzet (in werk) en hoe je hiermee van waarde wilt zijn voor je doelgroep.

Zie je hoe dit zich ontvouwt?

En dit mag over van alles gaan. Het maakt niet uit. Als het jouw enthousiasme maar heeft en er behoefte aan is. Dit laatste is niet onbelangrijk om er ook geld mee te kunnen verdienen.

Wenkbrauwen opknapper

Ik moest denken aan de Oudejaarsconference van Youp van ’t Hek. Heb je ‘m gezien? Youp sprak zijn verbazing uit over het werk van een ‘wenkbrauwen opknapper’. Ik weet niet meer precies welk woord hij hier aan gaf. In ieder geval was Youp verbolgen en hij maakte het met de benaming naar mijn idee belachelijk. Dat mensen hier geld aan uitgeven! Youp geeft hiermee blijk, dat hij de nieuwe wereld van werk nog niet heeft begrepen. Het werk van wenkbrauwen opknappen is prima, niks mis mee! Misschien wil je dat mensen ‘gezien’ mogen worden. Het maakt eigenlijk ook niet uit wat je motief is, als er behoefte aan is en je er mensen blij mee kunt maken, is het toch prima?! En dan moet ik weer denken aan die jongeman: je kunt overal geld mee verdienen. Precies! En laat het dan zijn met iets, waar je zelf ook blij van wordt en waarmee je van waarde bent voor anderen.

Ergens beginnen en volhouden

Nu weet ik ook, dat dit parallelle spoor geen makkelijk pad is. Het is het pad waarmee je persoonlijke ontwikkeling samen opgaat met de ontwikkeling van je werk. Mensen worstelen vaak met dezelfde vragen: kan ik dit wel?, hoe doe ik dat en waar begin ik?

De antwoorden zijn eigenlijk vrij simpel. Ja, je kunt het. Waar je hart van overloopt, kun je vorm geven. Zonder twijfel. Waar te beginnen? Maakt niet uit. Als je maar begint. Dat is het meest belangrijk. Al doende ontvouwt zich het pad. En niet alleen dat. Al doende, bouw je ook aan je eigen geloof en vertrouwen dat je het écht kunt. Dit is belangrijk. Want als jij het niet gelooft, doet een ander dat ook niet. Maar je eigen geloof en je zelfvertrouwen, bouw je alleen maar op door te DOEN. Als je niks doet, gebeurt er niks. Heel simpel. Dus stel jezelf de vraag wat je nodig hebt om een eerste kleine stap te zetten.

En daarna is het een kwestie van volhouden, volhouden, volhouden! Als je dreigt op te geven, stel jezelf de vraag: waarom doe ik dit ook al weer? Om daarna weer door te gaan.

Inspiratie nodig?

Plan een gratis inspiratiesessie. Doen we een eerste verkenning op jouw ‘energieke borreltje’, waar dat over gaat. En wie weet spreek jij ook je verlangen uit. Hier begint het: woorden geven aan je verlangen.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin