Je angst overstijgen is je schaamte voorbij

geplaatst in: Gratis tips | 0

In mijn vorige blog ‘Ik kan je niet kwetsen, jij hebt wat te helen’ heb ik mijn eerste inzicht gedeeld, dat mijn leven in positieve zin veranderde. Het lijkt een universeel thema: verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoel.

Zodra dit inzicht is geland, ga je onderweg om steeds meer te onderzoeken en ontdekken wie je zelf bent, onverstoorbaar wat anderen daar van vinden. In dit proces ontkom je er niet aan om ook je eigen pijn in de ogen te kijken. Met dit in de ogen kijken, doorleven en erkennen, start ook het proces van neutraliseren van je innerlijke wond. Over dit inzicht en de ‘innerlijke wond’ lees je dus meer in mijn vorige blog.

Mijn tweede ingrijpende inzicht is een stuk lastiger uit te leggen. Het gaat over doorgronden van je levensthema, schaamte afwerpen en je eigen missie ontdekken. Dit inzicht slaat in op het moment dat je doorziet hoe alles wat je hebt ondernomen in je leven, samenhangt. Zodra je de samenhang inziet, begrijp je de rode draad van je leven en de worsteling die je daarin voortdurend hebt ervaren.

Het is lastig uitleggen, maar ik ga m’n best doen.

Teleurstellend

Ik bereid je vast voor dat mijn tweede inzicht misschien wat teleurstellend voor je is. Waar mijn eerste inzicht nog redelijk concreet is, is mijn tweede inzicht dat helemaal niet. Voor mij wel, maar voor jou niet. Dat komt, omdat dit tweede inzicht samenhangt met mijn levensthema. En dat is misschien wél weer iets wat voor iedereen opgaat: de samenhang met je levensthema.

Mijn tweede inzicht ontstond namelijk toen ik ‘ineens’ mijn leven begreep. Hoe begrijp je je leven?, vraag je je misschien af. Nou, over het proces hoe ik daar ben gekomen kan ik je wel iets vertellen. Waarmee ik helemaal niets kan zeggen over hoe jij er komt. Ik kan wel iets zeggen over welke aspecten daarin naar mijn idee belangrijk zijn.

Daarom wil ik je in deze blog iets vertellen over hoe het mij gebeurde, om in een volgende blog iets te zeggen over wat mij hierin heeft geholpen. En ook over, wat volgens mij universeel is hierin.

Je angst overstijgen

De aanloop naar dit tweede inzicht vormde de moed of het verlangen om mijn angst te overstijgen. En dan bedoel ik niet dat je een spannende stap tóch neemt, bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen tegen die bazige collega, of een kritische vraag stellen in plaats van oneens zwijgend meebewegen, of een keer alleen op reis gaan, ik noem maar wat. Ook allemaal belangrijk in je persoonlijke ontwikkeling, maar nee, dit is groter. Dit speelt zich af op het niveau van je leven zelf.

Vanuit de vraag ‘wat doe ik (met mijn leven) als ik mijn eigen angst overstijg?’ ben ik in 2015 met een eigen project gestart. Ik ben begonnen, zonder dat ik wist waar ik naar onderweg ging. Hoe begin je dan?, hoor ik je denken. Nou, in mijn geval was dat, dat ik mensen ging interviewen over het proces van loslaten (van werk). Dit verlangen ontstond in mijn binnenste. Op dit punt heb ik mezelf nog niet afgevraagd waarom ik dit wilde en waartoe dat zou leiden. Belangrijk om op te merken.

Ik nam ‘toevallig’ kennis van een project van een man in Brabant in de jeugdzorg, en dat inspireerde me tot mijn eigen project. Ik heb ook contact gezocht met deze man, we hebben een bak koffie gedronken in een Van der Valk in Utrecht. En zo ontsproot mijn eigen project. Kort daarna sprak ik op een feestje met iemand die vertelde hoe zij in het kader van haar afstudeeronderzoek mensen interviewde. Dat bracht me op het idee hoe ik mijn interviews wilde aanpakken. Ik ontwikkelde een interview format en ben mensen gaan vragen of ik ze mocht interviewen. Zo gaat dat. Het was voor mij belangrijk dat ik mensen interviewde, die op verschillende posities op de maatschappelijke ladder stonden. Van drukker tot directeur, van manager tot managementassistent. Waarom dat voor mij belangrijk was, vroeg ik me niet af. Dat was gewoon zo.

De essentie hierin is: ergens in mijn binnenste voelde ik een vonkje, een verlangen tot iets ‘groots’. Dit onderzoeken, hier gehoor aan geven en kleine stapjes bedenken om verder te komen, zónder mezelf nog af te vragen waarom ik dit eigenlijk wilde en voor wie, bleek een belangrijke eerste stap richting mijn tweede inzicht.

Al doende ontvouwt zich het inzicht

Vanuit verhalen ophalen, rolde ik – met hulp van een schrijfcoach – het proces van boekschrijven in. Dat kwam, omdat ik me begon af te vragen welke boodschap ik zélf eigenlijk de wereld in wilde brengen. Zo bracht ik via een mindmap mijn onderwerpen in beeld. Vanuit deze mindmap werden de onderwerpen hoofdstukken van een boek. Voor mij een complete verrassing. Alle opgehaalde verhalen zijn uiteindelijk door middel van quotes ‘geland’ in mijn boek Spring!

En toen – eind 2016 – in een Career Story Interview, de loopbaancoach aan mij vroeg wat mijn essentie van mijn favoriet verhaal (The Bucket List) met mij te maken heeft, viel het kwartje…

Toen zag ik waar ik mee bezig was, waar dit over ging, ik doorgrondde de betekenis van mijn project, mijn eigen verhaal, mijn eigen leven.

Gelijkwaardigheid

Ik zag ‘ineens’ hoe alles samen hing. Waarom ik ‘maatschappelijke posities’ belangrijk vond in mijn interviews; waarom ik zo graag voor het voetlicht wilde brengen dat het niet uitmaakt wat je plek in de maatschappij is; dat we bij een ingrijpende gebeurtenis in ons leven allemaal soortgelijke gevoelens en emoties ervaren; dat we elkaar als mens zijnde in dat opzicht, gelijkwaardig kunnen ontmoeten. Dat we als mensen gelijkwaardig zijn.

Dit raakte aan mijn minderwaardigheidsgevoel, mijn levensthema. Dáár ging dit alles over. Ik overtuigde mezelf dat ik me als schipperskind niet minderwaardig hoef te voelen. En mét de inslag van het inzicht, rekende ik voorgoed af met mijn minderwaardigheidsgevoel, waarmee ik de schaamte over mijn afkomst – die ik lange tijd heb gevoeld – van mij afwierp. En dit afrekenen met schaamte is wezenlijk in je gevoelde vrijheid om jezelf te durven zijn merk ik, en volgens mij ook iets universeels. Hier schrijf ik over in mijn blog ‘Rondom schaamte cirkelt een diep inzicht’.

Het is niet makkelijk

Met mijn tweede inzicht heb ik mijn pijn kunnen transformeren in kracht. Dit is geen makkelijk proces. Precies in dit proces help ik je een stapje vooruit met mijn loopbaancoaching. Mijn hoger doel in werk – lees: missie -, is nu om bij te dragen aan meer eigenliefde en gelijkwaardigheid in de wereld. Opdat je durft te leven wie je bent. Dit kan ik nu.

Raakt iets je? Een tandje verder verkennen? Plan een gratis inspiratiesessie.

 

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin