Ik vond hem een slijmbal, een hielenlikker

geplaatst in: Gratis tips | 0

Heb je dat ook? Dat sommige mensen een enorme weerstand bij je oproepen? Iemand zei laatst tegen mij: ‘Die Trump, dat vind ik toch zo’n vreselijke vent!’

Het is aardig dit in de gaten te houden bij jezelf. Om wat voor mensen gaat het dan? En wat is het precies, welk gedrag of houding, dat weerstand oproept? Waar zit ‘m dat in?

Het bijzondere is namelijk, dat je het meest kunt leren van de mensen die de meeste weerstand bij je oproepen.

Slijmbal

Ik weet nog toen ik werkte voor de Thuiszorg in Rotterdam dat ik een collega had, waar ik me echt gruwelijk aan ergerde. Ik kon hem slecht verdragen. Ik vond hem een enorme slijmbal, een hielenlikker. Hij was in mijn ogen altijd aan het paaien met de directeur en het management. Hij was heel vaardig in ogenschijnlijk een ontspannen contact onderhouden met ‘bazen’. Kletste wat af en verzamelde zo informatie en onderhield functioneel een werkbare relatie.

Pas later ben ik gaan snappen waarom ik hem – of eigenlijk zijn gedrag – zo slecht kon verdragen. Eigenlijk, als ik diep van binnen héél eerlijk was, benijdde ik hem. Hij kon namelijk iets, waartoe ik zelf nog onmogelijk in staat was. Hij kon netwerken, was ongevoelig voor hiërarchie en maakte net zo makkelijk een praatje met de directeur als met de schoonmaker. Ik was daar onmachtig in. Het ontbrak me aan de vaardigheid en mijn minderwaardigheidsgevoel zat me eenvoudigweg nog veel te veel in de weg.

Uiteindelijk is het goed gekomen met me en ben ik deze uitdaging in mijn leven aangegaan ?

Kwaliteitenkwadrant

Het is leuk dit voor jezelf eens te onderzoeken. Kijk of je het kunt plaatsen in de kwaliteitenkwadrant van Daniel Ofman.

Als Donald Trump mega weerstand bij je oproept – even los van de inhoud – dan kan het zomaar zijn dat je kernkwaliteit ‘bescheidenheid’ is.

Zelf ben je een bescheiden mens. Als je té bescheiden bent, dan is je valkuil dat je onzichtbaar bent. Mensen horen of zien je nauwelijks. Dit is eigenlijk niet wat je wilt. Je wilt zelf ook erkenning voor wat je hebt te zeggen en de wereld hebt te brengen. Je uitdaging is dan om meer expressie te geven aan jezelf, jezelf meer uit te spreken en te laten zien. Hier kun je ook weer in doorschieten. Dat doet Donald Trump dan bijvoorbeeld. Hij is wel érg schreeuwerig en eist je aandacht op. Deze eigenschap is een gruwel voor de super bescheiden mens. Hier zit je allergie.

Allergisch

De doorsneemens blijkt allergisch te zijn voor te veel van zijn uitdaging, vooral als je die in een ander verpersoonlijkt vindt. Als je zelf een daadkrachtig persoon bent, raak je geïrriteerd als je wordt geconfronteerd met passiviteit. Je bent allergisch voor passiviteit, omdat passiviteit te veel van je uitdaging (= geduld) is, en je weet je daar vaak geen raad mee.

Hoe meer je in een ander met je eigen allergie geconfronteerd wordt, des te groter is de kans dat je in je eigen valkuil terecht komt. Je allergie maakt je het meest kwetsbaar, niet je valkuil. Het is vooral je allergie die je in je valkuil drijft.

Vaak kun je dus het meest leren van mensen waar je de grootste hekel aan hebt, waar je allergisch voor bent. Waar je allergisch voor bent bij de ander, is waarschijnlijk te veel van iets goeds dat je zelf juist het meeste nodig hebt.

Grappig hè. Door er zo naar te kijken ga je zelfs Donald Trump nog waarderen om wat je nog van hem kunt leren ?

Oefenen?

Voor als je het leuk vindt hier wat meer mee te doen, heb ik een oefening bijgesloten. Je vindt deze hier.

Veel plezier!

Mocht je verder zelfonderzoek willen doen rondom een vraagstuk, plan dan een gratis Skype inspiratiesessie. Ga je uitdaging aan!

 

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin