Ik viel twee keer in hetzelfde gat

geplaatst in: Gratis tips | 0

Het mooie van ouder worden is, dat je patronen gaat zien. Patronen in je eigen leven, maar ook patronen die bij hét leven lijken te horen. Zo is er het patroon van te lang vasthouden. Te lang vasthouden aan zaken, mensen of aan werk. Of te lang vasthouden aan een leefstijl, een manier van omgaan met.

Loslaten van iets (of iemand) wat niet langer werkt, is super belangrijk om vooruit te komen in je eigen persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van je leven. Daarbij ben ik er ook achter gekomen dat je niet één keer loslaat in je leven. Je laat verschillende keren los. Nodig, helaas. De positieve boodschap is: je valt steeds minder diep. Je staat ook steeds sneller op, omdat je steeds eerder verantwoordelijkheid gaat voelen en nemen voor de situatie waarin je terecht bent gekomen.

Eigen voorbeeld

Ik kan mijn eigen leven inmiddels plaatsen in, wat ik noem, het springmodel. Dit model vormt het hart van mijn boek Spring! Naar werken in verbinding met jezelf.

Springmodel

De lijn A geeft de neerwaartse lijn aan van je gevoel van welbevinden. Je houdt aan iets vast, dat steeds minder goed voelt. Mijn eerste keer loslaten (B) was in 2001. Ik mocht stoppen met vechten tegen mezelf, mijn ernstige slapeloosheid serieus nemen en liet werkelijk alles los, door me ziek te melden. Ik mocht even helemaal de controle opgeven. En toen viel ik me toch in een gat, met een eindeloos dieptepunt (C). In de volksmond heet het ook wel dat je dan ‘overspannen’ bent. Deze eerste val leidde tot het belangrijke inzicht dat ik zelf verantwoordelijk ben voor wat ik voel.

Mijn tweede val (E) was in 2006. Toen besloot ik ontslag te nemen om voor mezelf te beginnen. Mijn werk voelde echt slecht. Ik weet nog dat ik onaangenaam verrast was, dat ik weer zo’n emotionele terugslag ervoer. Ik leek weer terug te zijn bij punt B. Hier was ik totaal niet op voorbereid en dacht echt: Hè, hier ben ik al eens geweest. Op enig moment, en een stuk sneller dan de eerste keer, herpakte ik mezelf weer en ging mijn leven verder.

Mijn derde val (F) was toen ik uiteindelijk besloot om te stoppen met een interim opdracht, die al langere tijd niet meer goed voelde. Ook toen was ik weer in het hardnekkige patroon gestapt om te lang vast te houden.

De lijn D is je levens/groeipad. De H is je netto opbrengst van al dat loslaten, vallen en weer opstaan: je persoonlijke groei. En G is je essentie. Hier naar toe groeiend weet je steeds beter wie je zelf bent en wat voor jou belangrijk is. Je gaat je keuzes daarmee steeds beter afstemmen op jezelf.

Groeien is loslaten

Loslaten en persoonlijk groeien zijn daarmee onlosmakelijk verbonden. Dit maakt persoonlijk ontwikkelen ook zo zwaar, want je wilt eigenlijk niet de controle of zekerheid opgeven. Zelfs niet als deze slecht voelt. Veel mensen houden vast, omdat de onzekerheid, het níet weten wat komt, te spannend voelt.

Je mag er op vertrouwen: je vindt altijd weer een weg. Vroeg of laat. En je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun of hulp.

Herken je het?

Herken je jezelf hierin? Ben je misschien voor de tweede keer uitgevallen en net zo verrast? Weet dat dit erbij hoort. Het is een proces. Je persoonlijke ontwikkeling is een proces. Beter een paar keer vallen en weer opstaan, dan met alle wilskracht van de wereld blíjven vasthouden en volhouden, wat steeds zwaarder en moeilijker wordt. Dit brengt je ook schade toe, zowel fysiek als psychisch.

Steun nodig?

Ik help je graag. Boek een gratis Skype inspiratiesessie of kijk of mijn coaching je aanspreekt. Mijn boek Spring! geeft je gegarandeerd steun en (h)erkenning in deze lastige periode. Je leest er veel ervaringsdeskundigheid in. Ik heb mijn boek geschreven om je te helpen durven. Helpen durven trouw blijven aan jezelf, hoe spannend de consequenties ook.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin