‘Ik doe de administratie’, zei ze als financieel directeur

geplaatst in: Gratis tips | 0

Jezelf profileren. Het blijkt uit de vele testresultaten, voor veel mensen een dingetje. En daarom ter inspiratie een blog van eerder.

Even geleden al weer verzamelden we tijdens een bedrijfsbezoek in de kantine van het bedrijf. Ik schuif in een kringetje aan en vraag aan de vrouw tegenover mij: ‘Werk je bij het bedrijf?’. Na haar bevestigend antwoord vraag ik: ‘Wat doe je?’. ‘Ik doe de administratie’, zegt ze. Zonder verdere aanmoediging begint ze te vertellen wat ze doet in het bedrijf. Drie zinnen verder zegt ze tussen neus en lippen door dat ze eigenlijk financieel directeur is, die zich daarnaast ook nog bezig houdt met marketing en ICT. Ik moet lachen en reageer spontaan met: ‘Dit kan echt alleen een vrouw zeggen!’.

Jezelf klein presenteren

Herken je dat? Wat is dat toch dat wij vrouwen vaak zo geneigd zijn om onze bijdrage, onze waarde te bagatelliseren? Oh, ik herken het helemaal hoor! Ook ik heb het heel lang lastig gevonden om te geloven in mijn eigen ‘waarde’. Heb heel lang een soort gewoonte gehad om complimenten direct weer kleiner te maken. Of te twijfelen aan m’n eigen kunnen. Ik sprak in het begin nog over mijn ‘boekje’ in plaats van ‘boek’ en moest ook een soort drempel over om fier te kunnen zeggen dat ik ‘auteur’ ben.

Jezelf klein(er) presenteren is volgens mij echt iets wat meer bij vrouwen hoort. Het is uitgesloten dat een man zegt dat hij ‘de administratie doet’ als hij ook kan zeggen dat hij de financieel directeur is. Laat natuurlijk onverlet, dat ook mannen zich onzeker kunnen voelen. Natuurlijk is dat ook het geval.

Iedereen kan op het podium staan

Hoe dan ook, het is om reden van je ‘kleiner’ voelen, dat je gedrag vertoont waarmee je jezelf ook kleiner maakt en het effect daarvan is, dat je jezelf èn je omgeving tekort doet. Ondertussen weet ik, dat echt iedereen op het podium kan staan. En eigenlijk verdient ook iedereen een plek op haar of zijn eigen podium. Want iedereen heeft wat te vertellen, heeft iets toe te voegen. Wàt, dat heb je eerst uit te vinden en daarna heb je de (morele) verplichting aan jezelf en de wereld om het kenbaar te maken.

Zo kwam ik op een andere gelegenheid met een vrouw in gesprek, die zich eerder die ochtend nog wat weifelend voorstelde in de groep. Laat ik haar voor het gemak even Hetty noemen. In ons 1-op-1-gesprek vertelde Hetty later, hoe zij samen met haar man en zoon een autobedrijf probeert te runnen. Niet zomaar een autobedrijf, maar één met een maatschappelijke betrokkenheid, voor mensen die een auto eigenlijk niet kunnen betalen. Het is hard werken om het bedrijf ook lonend te maken. Er ging een heel verhaal achter schuil en uiteindelijk zei ze met vuur: ‘Ja, ik heb eigenlijk wel wat te vertellen!’. Ik zag geen spoortje weifeling meer. Zo mooi. Ik heb haar aangemoedigd hier vooral iets mee te doen.

Jezelf leren kennen

Inmiddels weet ik dat het kunnen geloven in jezelf, alles van doen heeft met weten wie je zelf bent. Zodra je beter weet wie je zelf bent, kun je jezelf ook beter begrijpen. Beter begrijpen in wat je raakt, wat je doet, waar je iets in wilt betekenen en waarom. Verken daarom meer en meer bewust wie je bent. Het is fijn te weten waar je kwaliteiten en drijfveren liggen, te zien waar je naar onderweg bent. Zodra je hier meer zicht op krijgt, wakker je je eigen vuur in jezelf aan. Durf je meer te geloven en vanuit dit geloof ook concrete stapjes te zetten naar het doel waar je naar onderweg wilt. Want ergens hebben we allemaal een diep verlangen. Een verlangen om iets te betekenen. Het is er echt. Je ontdekt het als je er aandacht voor hebt. Net zoals Hetty ter plekke in haar verhaal, bijna verrast, met vuur constateerde, dat ze wat te vertellen heeft.

Ondertussen weet ik zelf ook dat ik wat te vertellen heb. Sta ik eindelijk fier op het podium. Durf ik te geloven dat ik met mijn boek en loopbaancoaching van waarde ben. Het voelt zo super fijn als wie je bent, samen valt met wat je doet en dat je daarmee bijna moeiteloos van waarde bent voor anderen. Je loopt dan over van energie en enthousiasme en profileert je daarmee automatisch, zonder dit expliciet als doel voor ogen te hebben.

Hoe zit het bij jou?

Waar zit jouw verlangen? Waar wil jij iets in betekenen? Stap je het podium voor op? Hoe ben jij van waarde? Ben je bewust bezig om je eigen vuur aan te porren?

Als je je nu onzeker voelt in je werk, als je merkt dat je jezelf ‘kleiner’ maakt, als je twijfels hebt of je nu de goede dingen doet in je werkleven of dat je merkt dat je aan het vastlopen bent, zonder dat je precies kunt duiden waarom, verken dit dan eens meer. Het begint met 1) je vraag en gevoel serieus nemen en 2) dit verder willen onderzoeken om hierin vooruit te komen. Het gaat niet vanzelf.

Loopbaancoaching helpt je in het doen van zelfonderzoek. We reflecteren over je identiteit en schakelen tussen vroeger en nu. Om zo verbinding te maken tussen wat je zelf meebrengt aan ervaring, kwaliteiten en ‘eigenheid’ met het vraagstuk dat nu bij je speelt. Het is verhelderend om te ontdekken wat maakt dat je op een vraagstuk niet vooruit komt. Inzicht geeft weer ruimte. ‘Ah, zo zit het!’ En vanuit dit inzicht maak je dan concrete afspraken met jezelf om tot actie te komen. De loopbaancoaching bemoedigt je ook om deze actie(s) te durven nemen. Je zet een volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling en dat is fijn. Zo kom je vooruit en ga je met vertrouwen de toekomst in.

Kennismaken?

Kijk of mijn loopbaancoaching je aanspreekt. Via mijn website kun je lezen hoe ik zelf het pad heb gelopen. Hier kun je in de aanbevelingen ook lezen hoe anderen mijn coaching hebben ervaren.

Wat je ook kunt doen, is een gratis online inspiratiesessie plannen. Doen we een eerste verkenning op je vraag en geef ik je zeker 2 tips hoe je hierin vooruit komt.

Persoonlijk kennis maken kan ook via mijn maandelijkse sessie. We gaan dan aan de slag met mijn 7 tips. Zeven onderwerpen die je aandacht verdienen om te groeien naar werken vanuit eigen verbinding. Je persoonlijk verhaal komt aan bod en we doen een aantal reflectieoefeningen om je de waarde hiervan te laten ervaren. De eerstvolgende sessie is op 7 april en je kunt er nog bij.

Mijn boek Spring! Naar werken in verbinding met jezelf heb ik geschreven om je te helpen durven spannende keuzes te maken. Misschien kan ook dit je inspireren.

Jezelf serieus nemen? Tot gauw!

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin