Hoe vind je verdieping in werk? Vier tips.

geplaatst in: Gratis tips | 0

Ondanks alles, kan deze tijd ook uitnodigen tot een stukje verdieping. Misschien niet altijd direct, maar alsnog op een later moment. Het ligt er een beetje aan wat nu je persoonlijke situatie is. Als je bent geconfronteerd met verlies, dan vraagt wellicht afscheid en verdriet nu je aandacht en energie. Als je noodgedwongen thuis onderwijs aan je kleine kinderen moet verzorgen, ben je druk. Als je bedrijf op omvallen staat, heb je financiële zorgen en vraagt dat nu je aandacht.

Toch is de hele situatie zo uitzonderlijk en raakt zo ingrijpend ons bestaan, dat we misschien ook even een stapje terug doen en van een afstandje bekijken wat we aan het doen zijn. Misschien ga je heroverwegen: doe ik nu de juiste dingen met m’n leven?

Verdiepen vraagt besluit

Verdiepen begint met stil staan. Stil staan en de tijd nemen. De tijd nemen om bij jezelf te onderzoeken hoe het met je is, aandacht te geven aan je gevoel, je gevoel te bevragen op wat het je vertelt, welke boodschap hierin verscholen ligt. Bij jezelf ophalen wat voor jou belangrijk is om mee bezig te zijn. Bij jezelf te achterhalen waar je echt blij van wordt, waar je enthousiasme ligt en waarom.

Verdiepen gebeurt niet vanzelf. Het vraagt een actie, of eigenlijk eerst een besluit. Het besluit dat het mag gaan over jou en dat je je aandacht naar binnen keert. Het besluit dat je tijd gaat nemen je binnenwereld te verkennen in plaats van je aandacht altijd maar, bijna achteloos, op de buitenwereld te hebben. Het besluit, niet langer direct te handelen op dat wat de buitenwereld van je vraagt, je gevoel wegduwend als dit vervelend is, maar eens stil te staan bij je reflex en je gevoel te onderzoeken. Om jezelf de vraag te stellen: als ik dit gevoel serieus neem, zou ik dan hetzelfde handelen?

Afleiding

Ik zag gisteravond bij Floortje Dessing een vrouw die jarenlang op een paradijslijk eiland had geleefd, samen met een hele kleine gemeenschap. Ze was hier ‘tot haar zelf’ gekomen, wat ze overigens een vreselijke uitdrukking vond. Erop terugkijkend had dat naar haar idee er vooral mee te maken, dat ze weinig afleiding had. Ze had heel veel tijd gehad om over zichzelf na te denken. Op enig moment was voor haar ook weer het moment aangebroken om daar afscheid te nemen en terug te gaan naar Engeland.

Zodra je jezelf hebt gevonden, dan wil je weer de wereld in. Zodra je meer hebt uitgevonden wie je zelf bent, wat je eigen missie is, dan ga je op pad om je opdracht vorm te geven en in de wereld te zetten. Daarbij laat je je niet langer afleiden door zaken die je niet of minder belangrijk vindt.

Reflecteren

Misschien dat Corona sommige mensen bewust doet besluiten even af te zien van afleiding om dichter bij de eigen kern te komen. Stil te staan bij de vraag: waar gaat het mij eigenlijk om in dit leven? De tijd te nemen een stapje terug te doen, om open te staan ‘tot jezelf’ te komen.

De cliënten die ik op dit moment coach, zijn daar heel mooi mee bezig. Ze hebben besloten hier de tijd voor te nemen. Ze zoeken verdieping door het schrijven van reflectieverslagen en brengen verbinding aan tussen de wijsheden uit hun persoonlijk levensverhaal en hoe ze invulling willen geven aan hun toekomstig werkleven. Prachtig.

Ook dit is hard werken. Het is hard werken, om vanuit verdieping energie te gaan ervaren in de dingen die je doet. Je beloning is groot: je gaat aan de slag met voor jou wezenlijke dingen, die je oneindig lang met veel plezier kunt doen.

Tips

Kort gezegd zijn dit mijn tips om verdieping te vinden in je werk:

  1. Neem een besluit. Besluit je focus te verleggen van de buiten- naar je binnenwereld
  2. Onderzoek je gevoel. Wat vertelt het je? Het schrijven van reflecties helpt hierbij. Onderzoek ook je eigen kwaliteiten, motieven, waarden en drijfveren. Dit geeft richting.
  3. Trek conclusies en formuleer acties, waarmee je trouw blijft aan jezelf. Zo stel je jezelf doelen en kom je vooruit.
  4. Zoek hulp en steun in dit proces.

In mijn coachtraject ‘Wat je doet ben jezelf’ gaan we samen op in dit proces. Ik coach en faciliteer je, help je reflecteren, conclusies te trekken en stappen te maken, die passen bij jou. Lees op mijn site hoe andere mensen dit hebben ervaren. Wil je een eerste verkenning op je vraagstuk doen, vraag dan een gratis online sessie aan. Zodra ik je antwoorden ontvang, bel ik je om onze sessie in te plannen.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin