Hoe ontwikkelt jouw loopbaan zich?

geplaatst in: Gratis tips | 0

We zijn onderweg naar een compleet nieuwe kijk op loopbanen. De manier waarop we werken verandert, of we het nou leuk vinden of niet. Dit was al gaande, maar Corona werkt nu als een versneller.

De arbeidsmarkt piept en kraakt in z’n voegen. Je kunt gerust stellen dat we in een overgangsfase zitten. Sommige mensen noemen het een paradigmawissel.

Dan is het goed om even stil te staan bij waar we vandaan komen, waar we nu middenin zitten en naar onderweg zijn. Stel jezelf ook de vraag: waar zit ik en wat betekent de verschuiving voor mij? Zie je daar kansen? Of maakt het je misschien een beetje bang?

Vooropgesteld: niks is goed of fout. Je mag werken op de manier die jou het beste past. Toch is het goed om stil te staan bij ontwikkelingen die gaande zijn. Vroeg of laat kom je voor de vraag te staan hoe jij je hiertoe gaat verhouden. Wil je afwachten of anticiperen? Het is fijn je gedachten er al eens over te laten gaan.

Naast dat de arbeidsmarkt verandert, veranderen we als werkende mensen ook. Veel werkenden verlangen meer autonomie, willen ontwikkelmogelijkheden en zijn doende met de vraag waar ze zelf blij van worden en energie van krijgen. Mensen nemen meer de ruimte voor eigen verlangens en behoeften en willen dit vertalen in werk. In het verleden was het meer gewoon dat je je gewoon schikte naar wat de baas van je verlangde.

Zo zijn er dus bewegingen op twee vlakken: op het gebied van de arbeidsmarkt en ook bij de werkende mens van vandaag.

Mijn workshop ‘Kantelen in werk’ geef ik altijd in deze context. Met mijn aanbod (workshop/lezing, boek Spring! en loopbaancoaching) wil ik precies in deze ‘kanteling in werken’ van betekenis voor je zijn.

Verschuiving in werk

Een aantal verschuivingen in werk is best wel bekend:

  • van vast naar flex
  • van zeker naar onzeker
  • van functies naar rollen
  • van baan naar werk
  • van 1 baan naar hybride werken
  • van opdracht aannemen naar eigen opdracht wegzetten in de wereld

De verschuivingen in zijn algemeenheid heb je misschien al wel eens voorbij zien komen. De boeiende vraag is nu hoe het hiermee staat in relatie tot je eigen werkleven. In welke mate ben je hier zelf bewust mee bezig of voel je dit aan den lijve?

Oude loopbaan

Tijdens een inspirerende webinar schetste Yvon Golbach de ‘oude’ en ‘nieuwe’ loopbaan. Ik neem je onderstaand hier in mee. De afbeeldingen zijn uit dit webinar.

Onderstaand zie je een beeld van de ‘oude loopbaan’.

 

Je ziet hier dat de traditionele loopbaan zich veelal in belangrijke mate in één organisatie afspeelt. Eerst is er een fase van ‘ontwikkeling’. Je leert van alles en doorloopt soms verschillende functies. Daarna ontstaat er een fase van volhouden. Je blijft ergens ‘steken’ op een bepaalde functie en je ontwikkeling vlakt af. Dit volhouden gebeurt uiteindelijk vooral op basis van wilskracht. Totdat je uitvalt met een burn-out, mentaal afhaakt op je werk, of totdat je op je tandvlees je pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

De ruilverhouding in de ‘oude loopbaan’ is stabiliteit versus loyaliteit. De werkgever biedt je een stabiele basis in de vorm van een vast contract, in ruil voor jouw loyaliteit aan ‘de baas’.

Nu de arbeidsmarkt steeds minder stabiel wordt, komt deze ruilverhouding onder druk te staan.

 

Nieuwe loopbaan

Hieronder vind je een afbeelding van de ‘nieuwe loopbaan’.

 

Hier zie je dat de loopbaan zich in verschillende organisaties afspeelt. Je start ergens, doorleeft een test- en ontwikkelfase, waarna je ‘meesterschap’ hebt bereikt in die werkcontext. Dan komt het moment van ‘loslaten’. In de afbeelding staat ‘disengagement’. Springen, zou ik zelf zeggen. In de volgende organisatie of werkkeus, doorleef je weer deze ontwikkeling, om daarna weer een volgende ‘sprong’ te maken. Op deze manier je werkleven vormgeven, gebeurt blijvend ook met het inzetten van geestkracht naast wilskracht. Hier zie je een blijvende vervlechting van persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van werk. Deze twee komen samen steeds op een ‘next level’.

De ruilverhouding in de ‘nieuwe loopbaan’ is ontwikkelingsmogelijkheden versus prestaties. De werkcontext ondersteunt je persoonlijke ontwikkeling, in ruil voor betere prestaties door jou geleverd. Hier valt ook een mooie verbinding te maken met de werkdriehoek van Timothy Gallwey. In de visie van Timothy Gallwey bestaat de werkdriehoek uit: prestatie, leren en plezier. Naarmate je leert en/of plezier hebt in de dingen die je doet, verbeteren je prestaties. In mijn workshop ‘Kantelen in werk’ sta ik hier ook altijd bij stil.

Wat valt je op?

Nu ben ik wel benieuwd wat je opvalt als je naar je eigen werksituatie kijkt. Waar zie je je eigen ontwikkeling? Hou je je op in een traditionele loopbaan of zie je een duidelijke verschuiving naar de nieuwe versie? Als ik naar mijn eigen situatie kijk, dan herken ik mijn groei. Functioneel van ondersteunend naar adviseur naar leidinggevend (vooral ook over mezelf 😊) naar coach. Qua vorm van werknemerschap naar ZZP-schap als interimmer, en mijn laatste ontwikkeling zit in eigen ondernemerschap met mijn eigen aanbod. In het profiel van de ‘nieuwe loopbaan’ herken ik ook mijn eigen Springmodel in mijn boek. Ik zie hier duidelijke parallellen. Heel leuk.

In mijn Springmodel schets ik ook dat loslaten (disengagement) onlosmakelijk verbonden is met steeds dichter bij je eigen kern komen. Persoonlijke groei is je netto opbrengst. Je ontdekt steeds dieper wat er voor jou toe doet, wat voor jou belangrijk, interessant en waardevol is. En naarmate je hier meer gevoel bij krijgt, kun je je werkactiviteiten ook steeds beter afstemmen op wat bij jou past.

Ik heb aan den lijve ervaren dat het een pad is en ook dat het niet makkelijk is. Maar…, zeker de moeite waard! Het is ook om die reden dat ik mijn boek Spring! heb uitgebracht: om je te helpen durven. Van betekenis voor je zijn in deze (persoonlijke) transformatie is iets wat ik nu goed kan en heel graag doe. Ik heb er mijn werk van gemaakt.

Wat zie jij?

Wil je meer opschuiven of in je ontwikkeling een stap maken? Schroom niet om hulp te zoeken. We blijven vaak veel te lang alleen ploeteren. Plan een gratis online inspiratiesessie. Doen we een eerste verkenning. Je kunt ook aanschuiven bij m’n eerstvolgende workshop ‘Kantelen in werk’. Informatie over inhoud en aanmelding vind je hier.

Je kunt ook het gratis Ontwikkeladvies aangrijpen om hier eens op te bezinnen voor jezelf. Ik heb een prachtig aanbod. Kijk hier voor informatie en aanmelding. Per 1 december kunnen we van start. Mocht je dit interessant vinden, wacht dan niet te lang met aanmelden. De ervaring leert dat deze subsidiepot snel leeg is. Wil je zelf investeren in je ontwikkeling, dan hoeft een start nergens op te wachten.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin