Het paradoxale van vertrouwen en persoonlijke impact

geplaatst in: Gratis tips | 0

Sommige dingen zijn heel paradoxaal. Neem nou vertrouwen. Eigenlijk wil je eerst vertrouwen hebben, om daarna dingen te durven doen. Dan gaat het om bepaalde acties ondernemen of concrete stappen zetten om vorm te geven aan iets waar je graag naar onderweg wilt. Herkenbaar?

Zo begon ik in 2015 bijvoorbeeld aan mijn eigen project Kantelen in werk. Ik ging mensen interviewen over het proces van loslaten. Natuurlijk heb ik toen gedacht: hoe ga ik dat doen? Ik vond het spannend. Toevallig (voetnoot: toeval bestaat niet 😊) ontmoette ik in die tijd iemand op een feestje, die vertelde hoe zij haar eindonderzoek in het kader van haar studie had aangepakt. Hoe ze mensen had geïnterviewd. Dat ze daar een opzet voor had ontwikkeld. Alle gesprekken opnam en eerst letterlijk uittypte om ze vervolgens tot de kern terug te brengen.

Dit gesprek bracht me uiteindelijk op het idee om een interview formulier te ontwikkelen en volgens haar aanpak mijn eerste stappen te zetten. Dacht je dat ik er al vertrouwen in had? Natuurlijk niet. Maar als je iets wilt of voelt dat je iets hebt te doen, dan moet je ergens beginnen.

Uiteindelijk rolde ik het proces van boekschrijven in. Dacht je dat ik daar vertrouwen in had? Natuurlijk niet. Ik had geen flauw idee, ervoer enorm veel stress en heb hulp gezocht om mezelf verder te brengen in dit proces.

Ondertussen in het nu, durf ik te zeggen dat ik in de loop der jaren een behoorlijk vertrouwen in mezelf heb opgebouwd. En geloof me, ik ben van ver gekomen. M’n kindertijd heeft me niet verstevigd, zal ik maar zeggen. In allerlei kleine, spannende stappen, waarin ik op z’n tijd hulp heb gezocht (!), heb ik het vertrouwen in mezelf laten groeien.

En precies hierin zit het paradoxale in vertrouwen. Je wilt het eigenlijk hebben voordat je begint. Maar het werkt precies andersom: door te beginnen, bouw je het (weer) op.

Persoonlijke impact

Dit werkt ook zo met persoonlijke impact.

Eigenlijk willen we ook allemaal persoonlijke impact hebben. En zeg nu niet: nee hoor, dat hoeft wat mij betreft niet zo.. Tuurlijk wel. We willen allemaal gezien en gewaardeerd worden om wie we zijn en wat we kunnen. We willen allemaal het ‘grootse’ wat we voelen dat we in ons hebben, manifest kunnen maken. We willen invloed kunnen uitoefenen op situaties. Begrijp me goed, het heeft niks te maken met stoer doen. We willen op een natuurlijke manier, persoonlijke impact hebben, gewoon door moeiteloos vanuit je binnenkant te handelen en te functioneren. Is het zo herkenbaar?

Ik ga kijken of ik de goede woorden kan vinden om uit te leggen wat ik bedoel.

Soms denk je: als ik die of die positie heb, dan kan ik doen of zeggen wat ik de wereld heb te brengen. Je houdt je in feite nog wat ‘terug’, omdat je je nog niet gelegitimeerd voelt door de omstandigheden of de positie die je inneemt (in de groep, organisatie of in de wereld). Voel je een beetje wat ik bedoel?

En ook bij persoonlijke impact werkt het precies andersom! Het is net zo paradoxaal als bij vertrouwen. Juist doordat je dingen gaat durven benoemen, positie durft in te nemen, jezelf durft uit te spreken in precaire situaties bijvoorbeeld of iemand op een opbouwende manier feedback durft te geven, waardoor zij of hij aan het denken wordt gezet en hier iets van leert, juist dán bouw je aan je persoonlijke impact. Langs deze weg komen uiteindelijk de omstandigheden of posities binnen handbereik (in groep, organisatie of de wereld), waarmee je meer invloed kunt uitoefenen. Je trekt mensen aan, juist vanwege je persoonlijke impact, los van positie.

Is het een beetje te volgen wat ik bedoel?

Moraal van het verhaal

Het moraal van het verhaal is in beide situaties eigenlijk hetzelfde. Niet wachten totdat je het hébt (vertrouwen of persoonlijke impact), maar in kleine stapjes jezelf ontwikkelen om hier naar toe te groeien.

Herken je waar dit over gaat? Hoe zit het bij jezelf als je hier eens je gedachten over laat gaan? Waar laat je iets liggen? Waar voel je dat je eigenlijk een interventie zou willen doen, op inhoud of proces, en besluit je dit na te laten? In welke situatie zou je eigenlijk uit de inhoud moeten stappen en een interventie op betrekkingsniveau moeten willen doen, maar doe je dit nog niet?

Hier liggen je uitdagingen. Hier liggen je kansen om te werken aan je eigen vertrouwen en persoonlijke impact.

Dit vraagt aandacht en reflectie. Het vraagt jezelf doelen stellen hierin, en acties formuleren. Het gebeurt namelijk niet vanzelf. Niets gebeurt vanzelf.

Verkennen?

Je kunt het gratis ontwikkeladvies aangrijpen om hierin een verkenning te doen. In deze blog lees je wat mijn gratis traject inhoudt. Met twee extra (betaalde) coachtrajecten kunnen we dit traject combineren met mijn biografisch traject Wat je doet ben jezelf. Gaan we nét een tandje dieper om je hierin vooruit te helpen. Mocht je in dit combinatietraject geïnteresseerd zijn, geef dit dan aan in je bericht. Geef ik je meer informatie en vertel ik hoe we van start gaan.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin