‘Het lijkt altijd eerst over de ander te gaan’

geplaatst in: Gratis tips | 0

Soms heb ik het idee dat het een wijdverbreid misverstand is dat je geen aandacht voor jezelf mag hebben. ‘Het gaat toch niet om mij?’ of ‘Ja maar, dat voelt zo egoïstisch’.

Volgens mij zit dit ook een beetje in onze calvinistische achtergrond gebakken. Veel mensen, waaronder ook ikzelf, zijn toch opgevoed met het motto: Heb je naaste lief als jezelf.

‘Het lijkt altijd eerst over de ander te gaan’

Toen ik nog als vrijwilliger werkte bij de VPTZ (vrijwillige palliatieve terminale zorg) ontmoette ik tijdens een cursus een vrouw. We kwamen in gesprek, in eerste instantie over ons vrijwilligerswerk. Tijdens een één-op-één-gesprek vertelde ze later over haarzelf. Ik kreeg de indruk dat ze persoonlijk in nood was, alsof iets op haar drukte. Al pratende bleek dat het betreffende motto zwaar op haar rustte. Ze zei letterlijk: ‘Het lijkt altijd eerst over de ander te gaan’. Ik zag hoeveel moeite het haar kostte om dit te zeggen. Ze kon haar tranen nauwelijks bedwingen. Alsof het niet mocht. Alsof ze daarmee per direct afstand nam van haar christelijke opvoeding. Ze vond het moeilijk naar haarzelf, haar eigen behoeften, te luisteren, omdat ze het gevoel had dat ze daarmee de ander, haar ‘naaste’, tekort zou doen.

Gek genoeg ontmoette ik in ditzelfde netwerk een andere vrouw met een soortgelijke kwelling. Zou het in de vrijwilligerswereld zitten? Deze toegewijde mensen aan alleen maar anderen?

Afijn, deze vrouw was aangesloten bij de Jehova Getuigen. Zij vertelde mij dat ze heel graag naar yoga ging. Ze vond dit heerlijk en ik keek naar haar blije gezicht terwijl ze erover sprak. Maar wat bleek, de Jehova Getuigen vonden dit niet goed. Zij konden niet goedkeuren dat ze naar yoga ging. En dus werd deze vrouw gedwongen om te kiezen. Ook dit leverde een enorme persoonlijke struggle op, want ze wilde haar yoga niet opgeven, maar voelde ook de druk.

Kiezen voor jezelf

Herken je dat? Deze tweestrijd om toe te geven aan wat anderen van je verwachten of te luisteren naar jezelf? Hoe moeilijk het is om los te komen van je opvoeding en jezelf de ruimte te gunnen om helemaal je eigen keuzes te mogen maken? Keuzes die goed voelen voor jou? Kunnen kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel? Zonder het gevoel te hebben dat je daarmee anderen tekort doet? Zonder het gevoel te hebben dat je daarmee dis loyaal bent aan je ouders of wie dan ook?

In werksituaties gebeurt je dit ook zomaar. Je kiest voor wat de ander je voorstelt, omdat je daarmee tegemoet komt aan de verwachtingen. En in dit geval misschien ook nog een beetje omdat het je ego streelt. Soms erken je pas heel veel later, dat je met deze keuze voor de ander hebt gekozen en niet voor jezelf.

Heb jezelf lief, dan volgt je naaste vanzelf

Ik heb inmiddels afstand genomen van het motto ‘Heb je naaste lief als jezelf’. Ik heb hier van gemaakt: Heb jezelf lief, dan volgt je naaste vanzelf. Het begint echt met aandacht voor jezelf. Pas als je zelf een blij mens bent (en je dus ook blij voelt), kun je een blij mens zijn voor een ander. Pas als je jezelf lief hebt, kun je moeiteloos liefdevolle aandacht hebben voor de ander.

Pas als je zelf helemaal tot ontwikkeling mag komen, kun je van ‘grootse’ waarde zijn voor anderen door gewoon te zijn wie je bent. Dit voelt heerlijk. Een ander dan jezelf wil je niet zijn.

Ook toe aan aandacht voor jezelf?

Ik weet hoe taai dit persoonlijk ontwikkelproces is. Want dat is het: een persoonlijk ontwikkelproces. Een persoonlijk groeiproces dat niet vanzelf gaat, maar waar je in vooruit komt als je er op stuurt. Je hoeft dit niet alleen te doen. Ik help je graag.

Je werkomgeving is per definitie een mooie omgeving om vorm en invulling te geven aan je persoonlijke en professionele groei. Kijk of mijn loopbaancoaching je aanspreekt. Mijn volgende kennismakingsworkshop is op woensdag 17 oktober. Een tweedaagse heb ik gepland op vrijdag 19 oktober en 26 oktober. Kan alle aandacht zijn voor jou.

Je kunt ook een gratis Skype inspiratiesessie aanvragen. Geef ik je zeker twee tips hoe je vooruit komt in je huidig vraagstuk.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin