Duurzame inzetbaarheid

geplaatst in: Gratis tips | 0

De woorden ‘duurzame inzetbaarheid’ komen de laatste tijd regelmatig voorbij. Het zijn eigenlijk twee chique woorden voor ‘langer werken’.

‘Leuk vinden’ als keuze

Door allerlei ontwikkelingen zullen we langer werken. Of we dit nu leuk vinden of niet. Als ‘leuk vinden’ een keuze is, dan is deze in dit kader zeker te verkiezen. Want je werk èn niet leuk vinden èn langer doen, is een weinig aantrekkelijk vooruitzicht. Waar je invloed op hebt is op het onderdeel ‘leuk vinden’. Daarmee kom je op de kern waar ik mensen bij kan helpen.

Om er achter te komen wat je leuk vindt is het belangrijk dat je (beter) weet wie je zelf bent. Wat vind jij belangrijk, wat zijn jouw waarden, waar ben jij goed in. Ook is het belangrijk om signalen van je lijf, die aangeven dat je in een situatie verkeert die je niet leuk vindt, serieus te nemen. Grote kans dat één van de dingen die jij belangrijk vindt, jouw waarden met voeten worden getreden. Of dat je te weinig kunt doen waar jij goed in bent. Het kan ook zijn dat de manier van samenwerken binnen de organisatie, afbreuk doet aan wat jij ‘leuk vindt’.

In mijn begeleidingstrajecten ontmoet ik veel mensen die uitspreken deze signalen wel te hebben gevoeld. Soms wel jaren lang. Een enkeling zegt zelfs ‘ik heb de afgelopen jaren in een hel geleefd’. Dat is wel het toppunt van ‘niet leuk’ vinden.

Onszelf serieus nemen

Om langer te kunnen werken is het in mijn ogen belangrijk dat we onszelf meer serieus nemen. Onszelf meer serieus nemen in wat we voelen in relatie tot de dingen die we doen of met wie we zijn. En vanuit dit ‘serieus nemen van onszelf’ een besluit nemen of actie ondernemen.

Twee voorbeelden ter illustratie:

Je doet leuk werk en hebt het in dat opzicht naar je zin. De dingen die je doet geven voldoening en je hebt gezellige collega’s. De werkdruk neemt de laatste tijd behoorlijk toe. Overwerken begint gewoon te worden. De relatie met je leidinggevende is ongemakkelijk. Hij heeft weinig tijd. Als je hem tussendoor iets vraagt wimpelt hij je af. Je wilt met hem praten over de werkdruk, maar vindt dit lastig. Hij reageert altijd een beetje narrig als je hem wilt spreken en je wilt eigenlijk ook niet zeuren. En dus blijf je gehoor geven aan de eisen die almaar toenemen en je gevoel van ongemak neemt toe.

Hoe lang blijf je dit aanzien zo? Wat is het effect op jou, je werkomgeving en je werkplezier als je niets doet? Wat zou je kunnen doen? Wat zou je willen doen? Wat ga je doen?

Een ander voorbeeld.

Je werkt ruim 15 jaar bij je werkgever. Je werkt in een team met zes collega’s op de juridische afdeling en verzorgt een stuk beleidsadvisering. In de afgelopen jaren heb je een aantal wisselingen van leidinggevende meegemaakt. De nodige reorganisaties zijn doorgevoerd. Dit veroorzaakte iedere keer weer spanning en ophef, maar je hebt ze overleefd. Door deze ervaringen ben je je wat murw gaan voelen; je laat huidige ontwikkelingen wat gelaten op je af komen, omdat je het gevoel hebt hier toch geen invloed op te kunnen uitoefenen. Je hoort wel wat de plannen van de nieuwe leidinggevende zijn en wacht af welke plek je hierin gaat innemen. Ondertussen trek je je steeds meer terug. Je doet je werk en ‘plezier’ zoek je wel in je hobby.

Hoe lang blijf je dit aanzien zo? Wat is het effect op jou, je werkomgeving en je werkplezier als je niets doet? Wat zou je kunnen doen? Wat zou je willen doen? Wat ga je doen?

In beide voorbeelden – en zo zijn er voorbeelden te over – is het goed om voor jezelf even ‘pas op de plaats’ te maken. Neem even tijd voor jezelf om stil te staan bij de situatie waarin je verkeert en te bezinnen op wat je hierin wilt ondernemen.

Van binnen naar buiten

Jezelf en je gevoel meer serieus nemen in de werkomgeving. Hier start volgens mij ontwikkeling van binnenuit, die niet alleen maakt dat we naar buiten toe meer effectief zijn in de dingen die we doen, maar ook maakt dat we met (meer) plezier werken.

Een belangrijke stap in de richting van duurzame inzetbaarheid.

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin