De zekerheid in jezelf vinden

geplaatst in: Gratis tips | 0

De wereld om ons heen wordt steeds meer onzeker. Dat dingen en het leven onzeker zijn, was natuurlijk altijd al zo. Iedereen weet dat zekerheid niet bestaat. Je leven kan morgen anders zijn, een contract kan ‘ineens’ worden beëindigd of je werk stopt pardoes de volgende dag. Toch was dit vaker niet, dan wel het geval. Sinds de komst van Corona voel je ineens aan den lijve dat dingen meer onzeker zijn geworden. De duur van je gezondheid voelt meer onzeker, en ook je werk kan van het één op het andere moment wegvallen.

Hoe ben je hieronder? Wat doet dit met je?

Dealen met onzekerheid

Je merkt dat we aan alle kanten worden uitgedaagd om te (leren) dealen met onzekerheid. Hierover schrijf ik in mijn boek Spring!

Zelf heb ik namelijk ontdekt dat onzekerheid een functie heeft. Het voelt vaak niet fijn, maar tegelijkertijd heeft het als functie dat je in beweging blijft. Gevoelde onzekerheid blijft je aansporen om op zoek te gaan naar een situatie of omstandigheid, die meer zeker, meer fijn voelt. Deze zoektocht heeft weer een mooi bijeffect, het leidt namelijk tot persoonlijke groei. En via de weg van persoonlijke groei ga je je steeds minder oncomfortabel voelen onder onzekerheid. Het is echt zo! Althans, zo heb ik het tenminste ervaren.

Springen

In mijn boek schrijf ik over het proces van springen en loslaten. Wat je vaak weerhoudt om dit te doen, is de onzekerheid die daar achter ligt. Je weet vaak nog niet waar je naar onderweg gaat. En juist die onwetendheid, die onzekerheid, die stopt je om die actie te nemen, waarvan je gevoel je zegt dat je die hebt te doen. Ergens weet je dat het goed is om te doen – te stoppen met iets (of iemand) -, maar je durft niet. En dat is nou precies waarom ik mijn boek heb uitgebracht: om je te helpen durven.

Het rare is namelijk, dat als je besluit door je gevoel wordt gedragen als enig goede, het altijd goed komt daarna. Dit is echt heel gek. Het lijkt een soort onzichtbaar verbond of belofte te zijn met het universum. Als je doet wat goed is voor jou, komt het altijd goed. En als het met jou goed komt, komt het ook altijd weer goed voor je omgeving.

Het is fijn als je steun ervaart in dit proces. Want je angst in je eentje trotseren, is gewoon hartstikke moeilijk. Stel jezelf dus de vraag: wie of wat geeft mij steun om dit besluit te nemen of deze actie te doen, voelend dat het goed is en wetend dat ik dan nog even niet weet wat gaat komen.

Ben je er nog?

Groeien naar gevoelde zekerheid

En zo groei je naar een innerlijk gevoelde zekerheid. Je bent innerlijk minder speelbal van de onzekere buitenwereld. Wat er ook gebeurt, hoe vervelend of verdrietig ook, je ervaart dat je de situatie kunt ‘handelen’ en dat je zelf in regie blijft over je situatie. Angst of paniek gaat niet langer met je aan de haal.

En ja, dit is een groeiproces. Dat zeg ik eigenlijk altijd. Ik heb me zelf in het ZZP-schap min of meer gedwongen, om te leren me meer rustig en zeker te voelen onder mijn zelf gekozen onzekerheid. Ik heb er jaren over gedaan. In die jaren heb ik ook een paar keer mogen ervaren dat als ik het voor mij enige juiste besluit nam, er altijd weer iets op mijn pad kwam, waardoor het goed kwam. Na mijn ontslag, kwam er binnen een half jaar een opdracht uit mijn netwerk. Na mijn stoppen met een opdracht die niet langer goed voelde, kwam er weer een andere kans. Tijdens mijn opleiding uitvaartverzorger, kwam er een outplacementopdracht op mijn pad. Na mijn besluit mijn HR-vak los te laten, kwam mijn loopbaanpraktijk tot bloei. Zo werkt het eigenlijk altijd. Als je het enige voor jou goede besluit neemt – en je binnenkant weet het – , dan komt het altijd goed. Het is aan jezelf om er op te leren vertrouwen. En naarmate je het vaker hebt ervaren, groeit je vertrouwen.

Het begint dus met doen… Sorry, ik kan er niks anders van maken.

Je wilt het zo graag makkelijk krijgen – vertrouwen – , maar zo werkt het helaas niet. Het vraagt eerst de spannende besluiten nemen en acties doen.

Inspiratie nodig?

Heb je inspiratie nodig? Juist nu? Plan een gratis online sessie. Doen we een verkenning. En weet dat er binnenkort weer subsidie beschikbaar komt voor een gratis Ontwikkeladvies traject. Hier kun je lezen wat mijn traject inhoudt. Vanaf 1 december plan ik weer intakes in. Wil je erbij zijn? Wacht dan niet te lang. De ervaring leert dat deze subsidiepot snel leeg is.

Mail mij je antwoorden op mijn intakevragen en ik bel je om onze intake alvast in te plannen.

Spreek je graag!

 

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin