Als kiezen klote voelt

geplaatst in: Gratis tips | 0

Eigenlijk wil ik nog een aanvullende blog schrijven op mijn vorige over dit onderwerp. Het onderwerp kiezen. Zoals in mijn blog Je keuze van nu bepaalt je toekomst van morgen, al aangegeven voelt kiezen voor jezelf vaak niet oké. We houden onszelf als reden voor, dat we hiermee egoïstisch zijn. Want ja, het gaat toch niet alleen over mij? Ik moet toch ook rekening houden met anderen?

Nee.

Nee dus.

Je leest het goed: nee.

En egoïsme is niet de reden waarom je niet kiest voor wat je voelt wat je eigenlijk hebt te doen. Je kunt je achter deze reden wel mooi verschuilen. Want ja, het is toch wel nobel om niet egoïstisch te zijn. Maar je vermeende egoïsme is niet de reden. Het is ANGST wat je weerhoudt. Pure angst.

Kiezen voor jezelf

Het is een drogreden om te zeggen dat je egoïstisch bent als je kiest voor jezelf. Weet je wat egoïstisch is? Dat je niet de goede dingen doet met je leven. Dat je niet voor jezelf kiest en daarmee ongelukkig wordt. Weet je hoeveel ellende je dáármee de wereld aandoet? Je wordt prikkelbaar, chagrijnig, raakt vermoeid door het verloochenen van jezelf, en op termijn doodongelukkig. Met een beetje pech val je ook nog uit. Stopt je werk. Nee, dáár doe je je omgeving een plezier mee.

Kortom; het is dus egoïstisch om NIET voor jezelf te kiezen. Je bewijst er én jezelf én je omgeving geen dienst mee.

Wat is nou de juiste keuze?

Ja, en wat is dan de juiste keuze? Nou, neem gevoeglijk van mij aan, de keuze die het meest klote voelt om te maken, is de meest juiste keuze. Waar je het meest bang voor bent, is eigenlijk de beste keuze. Je angst is je richtingwijzer.

Jean Jenson zegt het in haar boek Op weg naar je ware zelf zo:

Bedenk dat angst je probeert te beschermen tegen iets dat gevoeld dient te worden en je dus alleen maar tegen die angst hoeft in te gaan, dat wil zeggen, doen waarvan die angst je weerhouden wil (of laten wat die angst je zegt te doen). Wanneer er geen fysiek of financieel gevaar is, moet je precies datgene doen waarvoor je bang bent. De innerlijke angst is een richtingwijzer, maar het vergt moed die te volgen.

En fysiek of financieel gevaar is er in Nederland niet zo snel. Er lopen geen wilde beesten rond en niemand hoeft hier zonder geld te zitten.

Kiezen kent consequenties

Zoals in mijn vorige blog ook al geschetst kent kiezen consequenties. Voor jezelf en je omgeving. Consequenties voor andere volwassenen of je werk, zijn jouw zorg en verantwoordelijkheid niet. Niet in die mate dat het rechtvaardigt dat je jezelf verloochent.

Laat ik het met een heel persoonlijk voorbeeld illustreren.

Een maand voor zijn dood vertelde mijn vader mij dat hij de verkering met mijn moeder had moeten uitmaken. Hij heeft dat als jonge man niet gedaan, zich verantwoordelijk voelend voor mijn moeder. Hij vond echt dat hij het niet kon maken. Mijn ouders zijn omwille van elkaar – ieder omwille van de ander -, hun hele leven bij elkaar gebleven en per saldo beiden niet gelukkig geweest in hun huwelijk. Ik heb zijn tragiek gezien. Gezien wat het met je doet als je kort voor je dood, uitspreekt en erkent dat je eigenlijk andere keuzes had willen maken in je leven.

Ik weet inmiddels: we leven niet om ons aan elkaar op te offeren. Dat is niet het doel van ons leven. Het doel van ons leven is om vanuit persoonlijke ontwikkeling, eigenliefde voor onszelf te voelen, van waaruit we alleen nog maar liefde kunnen opbrengen voor anderen.

Relatie met werk?

Jeetje, waar ben ik nu helemaal uitgekomen?! Ik lijk wel een loopbaan- en relatiecoach en een prediker tegelijk! ?

Maar dit voelt zo wezenlijk. Het is van hieruit dat ik je wil helpen om te ontdekken met welke keuze je trouw blijft aan jezelf. Ook je keuzes in werk. Om in werk die dingen te doen, waarmee je van grote waarde bent voor de mensen en wereld om je heen. Om zo zingeving en energie te ervaren in de dingen die je doet met je leven.

Meer verkennen?

Mocht je een stap verder willen, dan ben je van harte welkom op mijn kennismakingsworkshop. Ik organiseer deze 1x in de maand. De eerstvolgende is op 25 september.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin