Als je baan niet langer past

geplaatst in: Gratis tips | 0

Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom je baan niet langer past. Je werkinhoud verandert zonder dat je daar zelf om had gevraagd, je organisatie slaat een koers in die minder bij je past, je bent zelf gegroeid, waardoor je je baan aan het ontgroeien bent, je krijgt een nieuwe leidinggevende met wie je geen klik hebt, … vul maar in. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je baan niet langer past.

Je voelt het

Hoe weet je dat? Je voelt het. Nu kan het zo zijn, dat je dit gevoel eerst moet laten groeien, voordat je conclusies trekt. Je kunt namelijk heel lang doorgaan om over ‘kleine ongenoegens’ heen te stappen. Dit voel je ook. Maar dit accepteer je kennelijk nog. Je aanpassing doet nog niet teveel geweld aan jezelf. Maar in de loop der tijd kunnen deze ‘kleine aanpassingen’ zich opstapelen en groeit je gevoel van ongemak en ongenoegen. Tot de limiet is bereikt. In deze laatste fase is de pijn vaak hoog opgelopen en voel je je min of meer ‘klem’ zitten. Het is meer fijn als je al eerder even pas op de plaats maakt. Om tussentijds terug te kijken op je ontwikkeling in werk en hoe dit je bevalt. Om op basis daarvan de balans op te maken, conclusies te trekken, doelen te stellen en bewuste keuzes te maken voor de toekomst.

Klem

Maar veel mensen moeten eerst ‘klem’ komen. Dit had ik destijds zelf ook, dus ik weet er alles van. Ik heb ook lang geprobeerd om de dingen in de organisatie naar mijn hand te zetten. Tegen beter weten in soms. Geprobeerd om waardering en erkenning af te dwingen door dit voelbaar terug te willen zien in acties van mijn baas. Helaas, het gebeurde niet. Tja, en dan komt het moment dat je jezelf serieus wilt nemen. Jezelf serieus moet nemen, omdat je anders het pad van uitvallen inloopt. Of mentaal afhaken en zo je leven (ontevreden) uitleven, dat kan ook. Maar als je dat niet wilt, zul je andere keuzes moeten maken.

Ik weet hoe spannend het is. Ik weet hoe naar ‘klem’ voelt. Hoe dit je onzeker en angstig kan maken. Ik weet hoeveel moeite het kost om het besluit te nemen om trouw te blijven aan jezelf en desnoods je eigen ontslag in werking te zetten zonder dat je nog een andere baan hebt. Zeker als je ook nog kostwinner bent. Ik weet het.

Bevrijding

Maar daarna! Daarna volgt de bevrijding. De bevrijding die verbonden is aan je besluit om trouw te zijn aan jezelf. En hoe meer ver je was afgedwaald van je eigen eigenheid, hoe groter de gevoelde bevrijding. Je binnenkant juicht als je eindelijk het besluit mag nemen om echt te luisteren naar je gevoel. Je gevoel, dat al lange tijd, soms jaren, signalen afgaf dat je keuzes maakt die meer tegemoet komen aan de verlangens en verwachtingen van anderen dan aan je eigen gevoelde behoeften en verlangens.

Het geheim

En zodra je trouw blijft aan jezelf, gebeurt er altijd iets bijzonders. Altijd, zonder uitzondering. Hier mag je op vertrouwen. Ik heb het al verschillende keren mogen ervaren, echt. Zodra je trouw blijft aan jezelf, gaat het universum meehelpen. Dit klinkt super vaag, ik weet het, maar het is echt zo. Dat is een soort geheime verbintenis die er bestaat. Dan is het moment aangebroken dat jij hardop durft uit te spreken waar je naar verlangt. En dan komen de mensen op je pad die je daar bij gaan helpen. Prompt kom je met iemand in gesprek die je een tip geeft of die je introduceert bij iemand. Er gebeuren dan altijd dingen, die je vooruit helpen.

Hulp

Vaak is dan ook de fase aangebroken dat je hulp accepteert en zelfs durft te vragen. Ik help je ook graag. Ik ben heel graag je houvast, rots in de branding, in deze spannende tijden. Om je te bemoedigen om voor de toekomst nu ook echt keuzes te maken die passen bij jou. Keuzes, waarin je zelf het uitgangspunt bent. Jij, met al je kwaliteiten en ervaringen. Jouw interesses, waarden en drijfveren zijn vertrekpunt. Van daaruit vertrek je, onderweg naar werken in verbinding met jezelf. Mijn boek Spring! heb ik  precies om deze reden geschreven: om je te helpen durven. Helpen durven trouw zijn aan jezelf. Zelf wetende hoe veel meer geweldig het leven dan is, hoeveel meer je dan kan, en hoeveel mooier je dan van waarde kan zijn voor de wereld om je heen.

Voor 45plussers is er dit jaar een gratis traject. Kijk voor informatie over de inhoud en voorwaarden hier.

Voor 45minners heb ik een waanzinnig aanbod om ditzelfde traject tegen een super aantrekkelijke prijs te doen. Kijk hier wat je kunt verwachten en wat het je oplevert.

Eerst even sparren? Plan een gratis inspiratiesessie van 20 minuten via Skype.

En laat je ondertussen inspireren door de krachtverhalen van de mensen die je voorgingen.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin